Revolutie in de muziekbeleving

Inmiddels is het platform niet meer weg te denken van je smartphone-scherm. Ook voor menig professioneel artiest is de streamingsdienst de belangrijkste inkomstenbron. Het online muziekplatform is van oorsprong een Zweedse media service die in 2006 gelanceerd werd. Het aanbod van muziek op Spotify is inmiddels duizelingwekkend omvangrijk en divers. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat wel op Spotify. Gebruikers kunnen hun favoriete muziek aan de hand van artiesten en albums vinden. Ook kunnen er afspeellijsten aangemaakt worden. Daarnaast maakt Spotify lijsten voor iedere gebruiker afhankelijk van de muziek die je beluistert. Nieuw is Spotify Lite, wat een aparte app gaat worden.

Spotify Lite

De gebruikelijke tarieven

Het reguliere abonnement op Spotify kost een gebruiker 9,99 euro per maand. Je hebt toegang tot het gehele muziekaanbod. De muziek stream je onbeperkt. Je kunt ook gratis luisteren op Spotify. Alleen kan dit dan niet offline en ook kun je niet onbeperkt nummers overslaan. Daarnaast heb je reclames tussen de nummers door. Bovendien kun je kiezen voor een Spotify Family Premium-abonnement. Dat kost je 14,99 per maand, waarbij er vijf verschillende profielen beschikbaar zijn. De kosten zou je dus met z’n vijven kunnen verdelen.

Als je KPN hebt, heb je de beschikking over kortingen per maand. Een premium-account kost je dan slechts 9 euro per maand. Het Spotify Family Premium-abonnement heb je met KPN tegen een prijs van 14 euro. Ook hebben nieuwe gebruikers een gratis proefperiode van 30 dagen. Spotify Lite komt hier nu bij

Spotify Lite

Spotify Lite

De feature waar Spotify nu mee komt, heet ‘Spotify Lite.’ Dit is een afgeslankte versie van de gebruikelijke versie. Spotify Lite is bedoeld voor mensen die een beperkte bundel hebben – denk aan een bundel van zo’n 20GB – of geen toegang hebben tot het allersnelste internet. Ook hoef je voor Spotify Lite geen high-end smartphone te hebben. Het moet een losse app gaan worden die niet groter dan 10GB is. Met de Lite-versie kun je muziek zoeken, beluisteren, opslaan en delen met anderen. Tevens heeft de lichte variant een vernieuwd design. De app is al beschikbaar in 36 landen. Wanneer Spotify Lite naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Dat media overigens niet alleen positieve kanten hebben, bewijzen deze social media ergenissen.