Te pas en te onpas inspirerende quotes via social media delen

Soms zie je een selfie of close-up foto op Instagram of Facebook met daaronder een of andere diepgaande inspirerende quote. Wij vragen ons dan af, waarom? Je hebt in de spiegel gekeken en was blijkbaar best tevreden met wat je zag, en je besluit om een foto te plaatsen op social media zodat anderen ook van dit aanzicht kunnen genieten. Dat is helemaal prima, daar is niets mis mee.

Maar het is wat raar om daaronder dan te vertellen dat je echt hard moet werken en opofferingen moet brengen om succesvol te worden. Dat slaat nergens op, en het hoeft ook gewoon niet. Af en toe een quote delen waarin je echt gelooft is mooi, maar bij elke foto een inspirerende quote is een beetje overdreven. Dan is het ook niet meer geloofwaardig, dus verzin af en toe een origineel onderschrift of vertel iets persoonlijks. Of gebruik desnoods alleen een emoji, dat kan ook gewoon.

Té overdreven je negatieve kijk uiten

Het is sowieso nogal makkelijk om mensen die iets anders doen of ergens mee opvallen lekker af te zeiken. Maar om vanachter je laptop of smartphone mensen af te zeiken is eigenlijk gewoon zielig. Toch zie je dit heel veel gebeuren. Bekende mensen op social media krijgen helemaal veel haat over zich heen, maar ook minder bekende mensen krijgen ermee te maken. Je zou kunnen zeggen dat het erbij hoort als je graag dingen van jezelf plaatst en dat je ermee moet dealen, maar eigenlijk hoort het er helemaal niet bij. Als je wat vindt van iemand, zeg het dan als het echt nodig is gewoon persoonlijk. Maar doe het niet op social media waar iedereen het kan zien, en al helemaal niet als je een profielfoto van een kat hebt.

via GIPHY

 

Een onderschrift dat totaal niet bij de foto past

Het is logisch dat je af en toe, of bijna altijd, foto’s plaatst waarin je zelf de hoofdrol speelt. Het is tenslotte je eigen account. De meeste mensen hebben de behoefte om af en toe iets van zichzelf te delen. Maar regelmatig zie je dan in het onderschrift een hele tekst over de plek waar de foto genomen is, of iets dergelijks. Als je in een mooie outfit of badkleding op de foto gaat en deze is goed gelukt, dan is het geweldig om deze te delen.

Zet in het onderschrift dan of niet zo heel veel, een grappig verhaaltje of vertel echt wat van jezelf. Maar om dan te zeggen dat Ibiza echt een plek is waar iedereen een keer geweest moet zijn past niet echt bij de foto. Want daar gaat het helemaal niet om bij die foto toch? Het gaat om jezelf en dat is prima, maar doe niet alsof het anders is.

Mensen die de behoefte hebben om via internet over alles hun mening te delen

Als je Facebook opent is de kans groot dat je vrij snel een post of artikel vindt waaronder mensen met elkaar in discussie zijn gegaan. De een na de ander deelt zijn mening, sommige hebben daar overigens niet eens een post of artikel voor nodig. Het is wederom lekker makkelijk om dit via internet te doen. Maar het wordt nog erger wanneer mensen op elkaar gaan reageren en in discussie gaan. Vaak ontbreekt hierbij elke vorm van redelijkheid en vliegen de wederzijdse verwijten en verwensingen je om de oren. Zo is er al een aantal jaar de pietendiscussie gaande, zeker ook via social media. Helaas is dit voor sommigen een aanleiding om racistisch te worden of mensen met een andere mening af te branden. Dit lijkt ons toch niet helemaal de bedoeling van social media.

Slecht gebruik van Engels

Dit is voor sommigen misschien niet zo’n big deal, maar wij kunnen ons wel storen aan Engelse zinnen of onderschriften die niet kloppen. Engels is een mooie taal en soms komt iets gewoon mooier tot uiting in die taal. Maar zorg dan wel dat het klopt wat je zegt. Anders is het beter om het gewoon in het Nederlands te doen. Tenzij je veel internationale volgers hebt is het sowieso niet noodzakelijk om het in het Engels te doen. Dus als je niet zo’n goede beheersing van de Engelse taal hebt en je volgers komen vooral uit ons eigen land, houd het gewoon lekker in het Nederlands.

via GIPHY

 

Misschien nog wel erger, slecht Nederlands

Slecht Engels vinden we storend, maar slecht Nederlands is misschien nog wel erger. Je bent niet na Barcelona op vakantie geweest, maar naar Barcelona. Het is ook geen tijd om is lekker tot rust te komen, wel om eens lekker tot rust te komen. Een foutje kan altijd, dat overkomt iedereen. Maar schenk een klein beetje aandacht aan je teksten of onderschriften op social media, dat komt zoveel beter over.

Social media is super tof, maar wanneer het te veel invloed op je leven heeft gaat het zijn doel voorbij.