De nieuwe miniserie over de maffia in verdovende middelen

Sinds kort kunnen we de miniserie Dopesick bekijken. De serie gaat over de opiatencrisis in de Verenigde Staten. De Verenigde Staten kampt sinds de jaren negentig met een verslavingsepidemie. Dit komt door de familie Sackler en hun bedrijf Purdue Pharma. In de serie zien we hoe het bedrijf de pijnstiller OxyContin via verschillende agressieve omwegen op de markt krijgt. Dit heeft de verslavingsepidemie als gevolg, waar de familie en het bedrijf vervolgens geen verantwoording voor neemt. Het bedrijf heeft op geen enkele wijze gecommuniceerd dat de OxyContin een stuk sterker is dan morfine en dat het heel verslavend kan zijn.

 

Het onderzoek naar het verhaal

Aan zo’n serie gaat een groot onderzoek vooraf. Maker Danny Strong zegt zelf ook dat hij het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt, maar de uitkomst is zeer indrukwekkend. We kunnen heftige dingen verwachten aangezien de makers bij het doen van onderzoek al niet konden geloven wat ze aan het lezen waren. De familie Sackler heeft héél veel geld verdiend met pijn, leugens en bedrog. Toch had hij het ook niet anders willen doen. Hij wilde namelijk dat je alles van de crisis als kijker meekrijgt.

In de serie wordt voornamelijk Purdue-topman Richard Sackler gevolgd, maar ook een agent van de antinarcoticabrigade DEA, de inwoners van een mijnwerkersplaatsje in Virginia en twee federale aanklagers. Zo krijgen we veel verschillende perspectieven over de crisis te zien.

dopesick serie

De maker Danny Strong is in het proces geholpen door journalist Beth Macy. Zij bracht eerder al een boek uit Dopesick: Dealers, Doctors and the Drug Company that Addicted America. Dit boek vormde uiteindelijk de basis voor de serie. Een deel van het script lag al klaar voordat Beth Macy deelnam aan het concept. Ze hebben tijdens de productie van de serie zelfs nog onderzoek gedaan en hierbij kwamen de journalistieke kwaliteiten van Macy heel erg van pas.

Recensies van de kijkers

De recensie van Veronica Superguide bevatte de volgende conclusie. “Als je het risico op de koop toeneemt dat je iets naar het scherm gaat gooien uit pure frustratie over dat stelletje aasgieren van de Sackler-familie, is deze serie een aanrader.”

The Guardian beschreef de serie met quotes als: “There is almost too much going on in Dopesick.” “The result is a series that is far more chaotic than it needs to be; the more familiar you already are with the Sackler story and the opioid crisis, the more you will get out of it, which is not the dramatic ideal.” “But the main points and the outrage are clear.”

dopesick serie aanrader nieuw

Iemand schreef op IMDb: “Was immediately sucked in. Saw 3 episodes… I would binge all in one go if they would have let me.” Op IMDb krijgt de serie nu al een dikke score van 8.8.

Waar kan je Dopesick kijken?

De nieuwe miniserie Dopesick met onder andere Will Poutler en Kaitlyn Dever is vanaf vandaag, 12 november, te zien bij Disney+.

Benieuwd naar de nieuwe serie van de maker van Peaky Blinders? Die vind je hier.