Luchthaven Dubai, Al Maktoum Airport, krijgt een upgrade

De luchthaven van Dubai, gelegen net buiten de stad, is momenteel vooral een thuis voor vrachtvluchten. Maar het is klaar om in stijl te vliegen met een ambitieus plan om de hoofdluchthaven van Dubai te ontlasten. Uiteindelijk zal het maar liefst 260 miljoen passagiers per jaar kunnen verwelkomen. En het prijskaartje? Dat is een duizelingwekkende $ 33 miljard, omgerekend zo’n € 35 miljard.

 

De reden voor deze upgrade

Waarom deze enorme upgrade op de luchthaven in Dubai? Het is niet moeilijk te zien waarom. De huidige hoofdluchthaven, Dubai International Airport, staat op het punt over te koken met zijn twee start- en landingsbanen, die niet genoeg kunnen doen om de stroom van vliegtuigen boven de stad te beheren. Jaarlijks zoeven er zo’n 344.000 vliegtuigen over de start- en landingsbanen. Dat zijn dus zo’n 57 miljoen passagiers.

De veranderingen aan de luchthaven

De toekomst van Al Maktoum-Airport ziet er stralend uit. Ze zien het in Dubai al helemaal voor zich: een luchthaven in het midden van de woestijn, versierd met witte ‘woestijntenten’ en sprankelende waterpartijen. Al Maktoum Airport zal worden omgetoverd tot een prachtige luchthaven. Het zal een oppervlakte vijf keer zo groot hebben als Dubai International Airport. Compleet met vijf landingsbanen, vierhonderd gates en 260 miljoen passagiers per jaar. De emir van Dubai, Mohammed bin Rashid, wil dat de luchthaven binnen tien jaar omgetoverd zal worden. Hij zet er dus voor zo’n grote verandering nog best wat haast achter.

De impact op Dubai en Abu Dhabi

De luchthaven Al Maktoum-Airport ligt 40 minuten buiten de stad Dubai, en ligt dichtbij Abu Dhabi. Het is voor reizigers dus mogelijk om twee kanten op te gaan. De luchthavenupgrade zal niet alleen het luchtvaartlandschap van Dubai veranderen. De emir van Dubai verwacht een golf van verandering in de regio. Een miljoen nieuwe inwoners worden verwacht.

Nog meer verhalen lezen over Dubai? Lucky op luchthaven: Nederlander wint maar liefst $ 1 miljoen op vliegveld Dubai.