Heftige Netflix docu The Ripper gaat over een Engelse moordenaar

Misschien heb je de naam ‘Yorkshire Ripper’ wel eens voorbij zien komen in een film, boek of serie. Het is de bijnaam die aan Peter Sutcliffe werd gegeven. De naam verwijst naar Yorkshire in Engeland, waar hij actief was. Hij was een seriemoordenaar die tussen 1975 en 1981 in Engeland onschuldige slachtoffers maakte.

De Yorkshire Ripper had het enkel voorzien op vrouwen, waardoor de vrouwelijke Engelse bevolking zich al gauw onveilig ging voelen. Iedereen kon namelijk het volgende slachtoffer worden. Over de onrust, het onderzoek en de moorden gaat de nieuwe true crime documentaire The Ripper. 

Onderzoek en onrust na seriemoorden

Het eerste slachtoffer dat de Yorkshire Ripper maakte was Wilma McCann, een prostituee. Aanvankelijk leek het land niet erg bang door de moord. In de trailer van de serie wordt gezegd dat met hun schouders ophaalden en doorgingen met hun werk wanneer ze lazen dat een prostituee werd vermoord.

Een tweede lijk met dezelfde soort verwondingen als Wilma McCann zorgt echter voor onrust. Wie zit er achter deze moorden? Wanneer ook vrouwen slachtoffer worden die geen prostituee zijn, breekt Engeland uit in massale onrust en grote protesten. Ondertussen doet de politie er alles aan om de dader op te sporen. Het onderzoek duurde uiteindelijk vijf jaar, waarin de Yorkshire Ripper vele dodelijke slachtoffers maakte.

The Ripper

The Ripper toont grote impact die de Yorkshire Ripper had

In The Ripper is er veel aandacht voor getuigen en nabestaanden van de slachtoffers van de seriemoordenaar. Ook worden problemen benoemd die invloed hadden op het proces. De politie handelde bijvoorbeeld niet altijd goed en hield informatie achter. Journalisten en politieagenten die destijds aan de zaak werkte komen aan het woord over hoe ze nu terugkijken op de zaak. De documentaire geeft hiermee een compleet en duister beeld van een zwarte bladzijde uit de Engelse geschiedenis.

 

Vanaf 16 december staat The Ripper op Netflix. Check voor die tijd onze lijst met 10 true crime documentaires op Netflix die je nu al kunt kijken.