O Mechanisimo

Naar verluidt begint de serie bij een politieonderzoek naar een kleine crimineel in een witwaszaak. Verderop in de serie, die uit acht delen bestaat, blijkt echter dat het politieonderzoek langzaam verandert in het ontstaan van een anti-corruptiebeweging. Dezelfde beweging die in april 2019 de voormalig president van Brazilië (Lula da Silva) ontmaskerde als corrupt en achter slot en grendel zette.

Is de gehele serie dan waargebeurd? Netflix komt met een disclaimer over het waarheidsgehalte van de serie, maar volgens kenners van de Braziliaanse geschiedenis zijn veel verwijzingen spot-on. Het grootste witwas-schandaal in Brazilië komt op deze manier aan het licht for the whole world to see.

Netflix serie Mechanism

Regie

De maker van de serie is José Padhila. Hij is een belangrijke Braziliaans filmmaker die al eerder televisie maakte over corruptie, onder andere in de films in Bus 174 en de Tropa de Elite-films. Misschien ken je hem van Narco’s, de serie over Zuid-Amerikaanse drugskartels, waar hij ook aan meewerkte. O Mechanismo wordt op Netflix gepresenteerd als een serie ‘van de makers van Narcos.’ Technisch gezien is het waar, maar volgens de Volkskrant krijgt de kijker bij het lezen van dit statement het verkeerde idee. Narcos is een gewelddadig verhaal waarin verschillende sterke persoonlijkheden verstrikt raakten. Het ontrafelen van een corruptieschandaal in O Mechanismo speelt zich echter in een heel andere omgeving af. De achterkamertjes zijn een belangrijk decor voor de serie. ‘Niet voor niets bestaat de leader uit het in elkaar plakken van stroken papier uit de versnipperaar, waaruit langzaam financiële transacties zichtbaar worden,’ aldus Mark Moorman van de Volkskrant.

Corruptie

Ook is de ‘bad guy’ in O Mechanismo lang niet zo flashy en charismatisch als Pablo Escobar in Narcos. In dit verhaal ontmoeten we de corrupte baas van een oliebedrijf genaamd Petrobras. Het is maar een normaal ventje, die – SPOILER ALERT – zijn dirty money in de muren van zijn garage had gemetseld.

Netflix Serie

Het Verhaal

In de serie volgen we de twee politie-inspecteurs Marco Ruffo en Verena Cardoni (gespeeld door Selton Mello en Caroline Abras). Zij ontdekken gaandeweg dat hun case veel groter is dan hij op het eerste gezicht leek. De titel ‘het mechanisme’ is een verwijzing naar het feit dat het systeem geen ‘last’ van corruptie heeft, maar het systeem volledige corruptie ís.

De Volkskrant concludeert: “Uitstekend gespeeld en het ziet er gelikt uit. Maar het is hier en daar ook wat taaie materie. Corruptie is vaak een zaak van papier en achterkamertjes. O Mecanismo blijft iets te vaak op dat niveau steken.” Toch vinden wij de trailer er aardig spannend uitzien.