Afvallen door de sauna. Realiteit of een fabeltje?

Sauna’s bestaan ​​al duizenden jaren en worden vaak gezien als een effectief middel om gewicht te verliezen. Op zich is die gedachtegang niet zo heel vreemd, doordat je zweet zou afvallen best logisch kunnen zijn. De realiteit is echter ontnuchterend. Een studie waarvan de resultaten werden gepubliceerd in JAMA Internal Medicine suggereert dat het regelmatig bezoeken van de sauna een positieve invloed heeft op de levensverwachting. Mannen van middelbare leeftijd uit Finland werden onderzocht en het bleek dat de groep die regelmatig de sauna bezocht, gemiddeld genomen ouder werden dan degenen die dat niet deden. Het probleem wat om de hoek komt kijken is dat een logische verklaring ontbreekt.

Gezondheidseffecten van de sauna

Dr. Rita Redberg, een cardioloog in San Francisco (Californië), bezocht onlangs Finland en bracht ook een bezoek aan de sauna. Ook zij heeft geen eensluidende verklaring voor de conclusie. Er kunnen tal van redenen zijn die invloed hebben op de leeftijdsverwachting zo stelt zij. “Het is niet bekend of de gezondheidsvoordelen voortkomen uit de fysiologische effecten van de sauna zelf. Andere eigenschappen zoals de hoge mate van ontspanning, het gezelschap in de sauna zelf (in Finland is de sauna een onmiskenbaar onderdeel van het sociale leven) kunnen net zo goed een rol spelen. Daarnaast zou de temperatuur in een sauna ook invloed kunnen hebben. In de meeste gevallen is dit zo’n 65 graden Celcius, maar de sauna die Dr. Redberg in Helsinki bezocht, was veel heter.

afvallen door zweten

Hoewel een sauna in huis minder gebruikelijk is in de VS dan in Finland, kom je wel veel sportscholen en wellness-centra tegen die er de beschikking over hebben. Voordat je echter besluit er gebruik van te maken, zijn er een aantal aandachtspunten.

Het afvallen

“Het is absoluut een mythe dat een bezoek aan de sauna leidt tot langdurig gewichtsverlies. Dit komt omdat je wel zweet, maar dit is enkel vocht en geen vet. Het bezoek aan de sauna heeft dan ook geen impact op de manier waarop het lichaam vet afbreekt. Juist het vetpercentage is een belangrijk punt in de strijd tegen de kilo’s”, aldus Mike Sevilla, een huisarts in Salem, Ohio. “Een deel van dit gewichtsverlies verdwijnt weer als sneeuw voor de zon als je na de het saunabezoek weer wat drinkt. Per saldo behaal je er dus geen winst mee.”

Voldoende hydrateren

Voor het gebruik van de sauna is het wenselijk om genoeg water te drinken. Door de relatief hoge temperatuur in de sauna wordt niet alleen de zweetproductie verhoogd, het verhoogt ook de kans op uitdroging. Ook na het gebruik van de sauna is het raadzaam om voldoende vocht in te nemen zodat je lichaam voldoende reserve heeft.

Uitdroging voorkomen

“Symptomen van ernstige uitdroging zijn een droge mond, overmatige dorst en duizeligheid”, zegt dr. Sevilla. “Als je merkt dat je lichaam een van die symptomen begint te vertonen, verlaat dan onmiddellijk de sauna en drink voldoende water.”

Om uitdroging en de bijbehorende complicaties ervan te voorkomen, heeft Dr. Sevilla nog een waardevol advies. “Gebruik de sauna hooguit 15 tot 20 minuten per keer. Mocht je in het verleden zijn geconfronteerd met hartproblemen, raadpleeg dan eerst de huisarts voor je de sauna bezoekt. De hoge temperaturen in de sauna zorgen ervoor dat je hart harder moet werken om de bloedcirculatie van het lichaam te optimaliseren.”

Ondanks je niet afvalt van een bezoekje aan de sauna, zijn er wel positieve effecten. Dit zijn de voordelen van de sauna.