Killer Ratings

Killer Ratings is een nieuwe, confronterende documentaire gemaakt in opdracht van Netflix. In de schijnwerper staat Wallace Souza, die lange tijd te boek stond als een soort Peter R. De Vries van Brazilië. In 1989 begon hij het programma Canal Livre te presenteren. Gedurende twintig jaar was zijn show immens populair. Met de show leek het erop dat via onderzoeken de strijd aan gegaan werd met de georganiseerde misdaad.

Vaak werden er indringende beelden van grootschalige politie-arrestaties en achtervolgingen met helikopters getoond. Het maakte van Souza een volksheld. Zijn imago zorgde ervoor dat hij gemakkelijk de politieke ladder kon beklimmen. Hij werd met de meeste stemmen ooit in de regering van Midden-Brazilië gekozen en stoomde daarna door naar de landelijke politiek. Ondertussen bleef zijn tv-show steeds meer kijkers trekken. Het werd echter verdacht toen Souza keer op keer wel heel snel bij plaats delicten aanwezig was, vaak al voor de politie.

Wallace Souza

 

Wallace Souza

Souza deed alles om van zijn show de grootste sensatie van het land te maken, om zo zijn macht en invloed te behouden. Dat hij wel een moord zou plegen om de cijfers hoog te houden, nam hij echter wel heel letterlijk. Want stel je eens voor dat Peter R. De Vries zelf achter de Puttense moordzaak blijkt te zitten. In 2009 kwam namelijk aan het licht dat een groot deel van de moorden die Souza in zijn show behandelde, door hem zelf gepleegd of in opdracht van hem gepleegd waren. Ook bleek hij nauwe banden te hebben met de criminelen die hij juist leek te bevechten. Daarbij kwam dat Souza zich schuldig gemaakt had aan drugssmokkel, het bedreigen van getuigen en nog veel meer.

Wallace Souza

 

Van het voetstuk

Dat is het bizarre, haast onvoorstelbare verhaal van de Netflix documentaire Killer Ratings. Het verhaal is even sensationeel als confronterend en geeft de politieke wanorde en instabiliteit op bestuurlijk niveau in Brazilië weer. Als je het in een filmscript zou opschrijven, zou iedereen je vertellen dat het wel erg ongeloofwaardig is.

 

Een populaire tv-presentator van een misdaadprogramma waarin moorden opgelost worden, terwijl hij die stiekem tientallen jaren lang zelf heeft begaan, klinkt als de plot van een derderangs film. Toch is het echt gebeurd met Wallace Souza. De zeven afleveringen van het eerste seizoen van de docu-serie zijn vanaf vandaag te zien bij Netflix.

Het is niet enige waargebeurde misdaadverhaal. Bekijk het waargebeurde verhaal achter de Nederlandse Original Undercover.