Gedeelde Netflix-accounts zullen worden aangepakt

De websites The Streamable en GammaWire melden dat Netflix al een eerste poging heeft gedaan om hun gebruikers te confronteren met mogelijke ‘gedeelde accounts’.“Is this your account? If you don’t live with the owner of this account, you need your own account to keep watching,” stond er op een pop-up bericht dat een selecte groep kijkers te zien kreeg bij het openen van Netflix. De pop-up vraagt de groep mensen of zij wel daadwerkelijk diegenen zijn die voor het account betalen. Vervolgens kregen zij de optie om een eigen account aan te maken en te starten met 30 dagen gratis Netflixen.

 

Chengyi Long, directeur van Productinnovatie bij Netflix, legt uit dat Netflix het delen van het account altijd makkelijk heeft gemaakt voor de gebruikers. Onder anderen via meerdere profielen kunnen mensen toch onder één abonnement Netflix kijken. Dit leverde volgens Long alleen wat problemen op. “[…] accounts are not only being shared between house members, but also between households – impacting our ability to invest in great new TV and films for our members.” Volgens Long zorgt de onjuiste representatie van gebruikers ervoor dat er niet juist geïnvesteerd kan worden in het maken van nieuwe televisieseries en films omdat ze niet weten welke projecten wel en niet overeenkomen met de wensen van de Netflix-gebruikers.

Wat gebeurt er met de kosten van de Netflix-abonnementen?

Netflix heeft bevestigd dat er gewerkt wordt aan een ‘oplossing’ om het delen van wachtwoorden tegen te gaan. Deze ‘oplossing’ werd als eerste in gang gezet in de landen Chili, Costa Rica en Peru in Latijns-Amerika. Wat deze oplossing precies inhoudt lijkt nog onduidelijk maar wat wel duidelijk is, is wat de ‘oplossing’ voor gevolgen gaat hebben voor de kosten van een Netflix-abonnement.

hoeveel loopt netflix mis door gedeelde accounts kosten

Om in Chili, Costa Rica of Peru twee extra personen aan het abonnement toe te voegen, komt er omgerekend naar Amerikaanse dollar ongeveer $2 tot $3 extra bovenop het standaard tarief. Op het moment van schrijven zijn er in Nederland drie verschillende Netflix-abonnementen beschikbaar: Basic (SD) voor €7,99 p/m, Standaard (HD) voor €11,99 p/m en Premium voor €15,99 per maand. Dezelfde ‘oplossing’ voor de gedeelde accounts in Nederland zal dan omgerekend in euro’s ongeveer tussen de €1,80 en €2,70 extra bedragen.

Hoeveel geld loopt Netflix mis door gedeelde accounts?

Maar hoeveel geld loopt het online streaming platform mis door deze gedeelde accounts? Een onderzoek van Cowen & Co, via Variety, laat zien dat Netflix ongeveer $1.6 miljard meer zou kunnen verdienen als het probleem van de gedeelde accounts zou verdwijnen. Dat is ongeveer een stijging van 4% van de totale omzet van $38.8 miljard dat het bedrijf naar verwachting zal maken in 2023.

Netflix heeft aan de hand van deze verwachting voorspelt dat ongeveer de helft van de gratis meeliftende Netflix-gebruikers een eigen account zullen aanmaken en deze dan ook zelf gaan betalen. Het Cowen & Co-team, onder leiding van senior onderzoek analist John Blackledge, denken dat de recente inspanningen van Netflix een “natuurlijke progressie weerspiegelen ten opzichte van de andere grote markten,” en veel inkomsten kunnen generen als het probleem wereldwijd aangepakt wordt. De verwachtingen van zowel Netflix als het Cowen & Co-team zijn positief voor de omzet voor het populaire Netflix, maar blijven natuurlijk aannames. Of ze gelijk zullen krijgen zal mettertijd duidelijk worden.