Netflix film tip: Inside Man

Inside man is niet zomaar een thriller over een bankoverval die eindigt in een gijzeling. Dat komt vooral door de karakters in de film. Aan de ene kant heb je de kwade genius van de overvallers, Dalton Rusell, gespeeld door Clive Owen. Aan de andere kant van de wet staat Keith Frazier (Denzel Washington). Hij is de bovengemiddeld intelligente rechercheur die alles uit de kast moet halen om de situatie niet te laten escaleren. Die slimheid zal hij nodig hebben, Russell blijkt namelijk geen gewone bankovervaller te zijn, maar een crimineel met een sterk filosofische instelling. Dat maakt Inside man tot een bijzondere film, het is zeker niet de zoveelste film over een bankoverval annex gijzeling. Dat kan ook niet anders met Spike Lee aan het roer als regisseur. Voor Washington is de keuze voor Inside man dan ook niet meer dan logisch, het is inmiddels zijn vierde Spike Lee ‘joint’.

inside man netflix film tip 1

Spike Lee in optima forma

Spike Lee weet de spanning aan beide kanten goed te verbeelden. In de bank zien we de overvallers bezig om hun plan gedetailleerd uit te voeren terwijl op straat agenten zenuwachtig heen en weer lopen. Keith Frazier zal met zijn assistent Bill Mitchell (Chiwetel Ejiofor) de overvallers steeds een stap voor moeten zijn om een goede afloop te realiseren. Dat is een uitdaging op zich. De complicerende factor is namelijk de invloedrijke Madaline White (Jodie Foster). Zij verkeert in hoge kringen en heeft naast een goed contact met de burgemeester van New York, ook contact met een direct familielid van de overleden terroristenleider Osama Bin Laden. Het is deze White die is ingehuurd door de bestuursvoorzitter van de bank om de inhoud van een kluis veilig te stellen.

inside man netflix film tip 2

Niet alles is zwart-wit

De verhaallijn in ‘Inside Man’ doet vermoeden dat het een ‘gewone’ is. Dat zou ook het geval zijn als de film was geregisseerd door elke andere willekeurige regisseur. Spike Lee is echter geen gemiddelde filmmaker. Hij laat zijn publiek door subtiele aanwijzingen nadenken. Het heeft er alle schijn van dat de regisseur zijn publiek laat afvragen hoe je het goede van het kwade kunt onderscheiden als iedereen er hetzelfde uitziet. Goed en slecht zit van binnen, een stellingname die duidelijk wordt als zowel de overvallers als de gegijzelden dezelfde overalls dragen. Met andere woorden, de bank directeur in zijn nette pak kan net zo slecht zijn als een drugsverslaafde crimineel.

Inside Man is nu te zien op Netflix. De film is ook te zien op iTunes, Google Play en Pathé Thuis op huurbasis.