Het principe van het Keto-dieet

Hele volksstammen zweren inmiddels bij het Keto-dieet. Het is, in de meest basale vorm, een dieet waarbij je de natuurlijke eigenschappen van het lichaam om gewicht te verliezen, gaat pushen. De methode is heel simpel: je laat het lichaam denken dat het geen energierijke voeding krijgt (koolhydraatarm dus) en je dwingt het lichaam in een staat van ketose waardoor het de vetvoorraad gaat aanspreken als energiebron.

Ketgeen dieet: voordelen en nadelen

Hoewel Keto gaan een groot aantal potentiële voordelen met zich meebrengt, is er ook de nodige kritiek op de effectiviteit van het dieet. Een groot deel van die kritiek komt opvallend genoeg uit de sportwereld. Niet iedereen is even gelukkig met de effecten en dus is het tijd om een tegengeluid te laten horen. Een van die critici is de Amerikaanse fitnesscoach Brad Schoenfeld. Hij stelt onomwonden vast dat voorstanders van het Ketogeen-dieet vaak beweren dat een verlaagde inname van koolhydraten het energieverbruik van het lichaam in een ruststand verhoogt. Gewichtsverlies zou hier het gevolg van zijn. Tot zover niks bijzonders, sterker nog, uit onderzoek blijkt deze stelling ook gewoon correct te zijn.

dieet

Thermogeen effect is van korte duur

Schoenfeld daarentegen wil toch want kanttekeningen plaatsen. “Het bewuste thermogene effect is van korte duur, namelijk iets meer dan een week, voordat je weer terug bent bij af. Per saldo schiet je er dus niets mee op.” Het is niet helemaal duidelijk waarom er slechts een korte piek optreedt in het metabolisme, maar het is niet uit te sluiten dat er sprake is van een hoge glucone ogenese als het lichaam overschakelt van het gebruik van glucose naar ketonen als brandstof. Hoe dan ook, de netto toename van het energieverbruik bedroeg 1000 calorieën. Dit zou weinig tot geen effect hebben op het totale gewichtsverlies.”

Zo zit het dus

Wat is dus de hele boodschap? Welnu, het volgen van een Keto-dieet is niet per definitie onzinnig. Sterker nog, het kan zeker helpen om gewicht te verliezen. De voorwaarde hierbij is wel dat het past binnen je levensstijl en dus past bij je persoonlijke doelen. Ga je het echter gebruiken als (bijna) Heilige Graal om je vetpercentage naar beneden te brengen, dan zijn de meeste alternatieven volgens Schoenfeld minstens zo effectief. Daar komt nog eens bij dat het niet aan te raden is om het Keto-dieet voor een langere periode te volgen. Je komt dan gegarandeerd essentiële voedingsstoffen tekort en dat gaat zich hoe dan ook op een later tijdstip wreken.