Russisch dopingschandaal in Icarus

Icarus is de zoveelste sportdocu op Netflix. Het is echter in veel opzichten onvergelijkbaar met andere docu’s die op de perikelen binnen de sportwereld gaan. Eerder konden we al genieten van onder andere de docu over Lance Armstrong. De enige gemeenschappelijke factor is het woord doping. Vanaf het begin van Icarus begint niet zoals je zou verwachten als een speurtocht naar het gebruik van doping onder Russische sporters. In plaats daarvan stelt Fogel zich de vraag hoe eenvoudig het is om de anti-dopingautoriteiten voor de gek te houden.

icarus

De rol van Grigory Rodchenkov

De documentairemaker gebruikt een bijzondere manier om de misstanden in Rusland aan te tonen. De in zijn woorden ‘meest prestigieuze rittenkoers voor amateur-wielrenners’ vormt de basis. Hij laat zich volstoppen met dopingproducten om vervolgens zijn persoonlijk record te verbrijzelen terwijl hij alle dopingcontroles tracht te omzeilen. Met dat doel voor ogen komt hij al snel in contact met Grigory Rodchenkov, directeur van het Russische nationale anti-dopinglab in Moskou. Vanaf dat moment begint een spannende zoektocht die zijn weerga niet kent.

De politieke belangen en betrokkenheid

Dr. Grigory Rodchenkov is de centrale spil in het systeem van dopingcontroles. Als duidelijk wordt welke politieke belangen op het spel staan, komen enkele vooraanstaande spelers in het Russisch dopingschandaal op raadselachtige wijze te overlijden. Die ontwikkelingen baren Rodchenkov ernstige zorgen en hij voelt zich ernstig bedreigd. Dat is voor hem voldoende om uit te wijken naar Amerika. Met een dergelijke twist is Icarus dan ook meer een thriller dan een docu, maar wel een met een extreem hoog waarheidsgehalte.

icarus

Klokkenluider

De vlucht van Rodchenkov is slechts de katalysator van alle onthullingen. Eenmaal aangekomen in Amerika, ontpopt de voormalige directeur zich tot een klokkenluider waardoor Fogel wereldberoemd wordt tegen wil en dank. Rodchenkov maakt het mogelijk dat alle dopingpraktijken in Rusland worden onthuld met als absoluut hoogtepunt de gebeurtenissen van de Olympische Spelen van 2012 in Londen en, nog recenter, de Winterspelen van 2014 in Sochi.