Welke stad in Nederland heeft de grootste drinkers?

Het CBS is uiteraard afhankelijk van andere organisaties als de GGD en het RIVM om een goed beeld te krijgen van ons drinkgedrag. Dat blijkt per regio aardig te verschillen. Voor de goede orde: het gaat niet om het aantal glazen bier, wijn of whisky, maar puur om het totale aantal alcoholische consumpties.

 

Meer dan 1000 kroegen in de hoofdstad

Het zal je niet verbazen dat onze hoofdstad een naam hoog heeft te houden als het gaat om de hoeveelheid geconsumeerde alcohol. Ook al loopt het aantal cafés in Amsterdam hard terug, met 1021 kroegen heb je als die-hard liefhebber van alcoholische dranken keus genoeg voor een leuk avondje stappen. Opvallend genoeg blijkt het in andere steden wel mee te vallen. Terwijl het landelijk gemiddelde wat betreft het aantal zware drinkers op 8 procent blijft steken, doet Amsterdam er met 12 procent een flinke schop bovenop.

wodka puur drinken

Twentenaren weten ook raad met alcohol

Als we kijken naar regio’s waar veel wordt gedronken, dan gaan de Tukkers samen met Amsterdam aan de leiding. In Twente wonen volgens het CBS ook aardig wat zware drinkers. Voor de goede orde bedoelen we dus mensen die minstens eenmaal per week (veel) te diep in het glaasje hebben gekeken. In goed Nederlands komt dat dus neer op minstens 21 glazen alcohol per week voor de mannen en 14 glazen voor de dames. Overigens mogen de Twentenaren dan wel trots aan de leiding gaan, ze worden op de voet gevolgd door andere provincies. Zo weten de Friezen ook wel raad met de alcoholische versnaperingen, net als de inwoners van het Gooi. In Flevoland is juist sprake van een omgekeerd effect, daar wonen juist de minst zware drinkers.

Aantal grote drinkers neemt af

Opvallend genoeg is het aantal grote drinkers afhankelijk van verschillende factoren. De afgelopen maanden zijn we meer gaan drinken. Om het in cijfers uit te drukken: ruim 11 procent van de Nederlandse bevolking is sinds de maatregelen meer gaan drinken. Het Trimbos instituut vermoed dat onder dat percentage ook veel toekomstige drinkers zich bevinden.