12 jaar oude whisky’s om van te genieten

Terwijl er vaak wordt gedacht dat een goede malt whisky enkel is weggelegd voor de vermogende consument is niets minder waar. De kunst is juist om die whisky te ontdekken die en betaalbaar en lekker genoeg is om je vrienden mee te verrassen. Met onderstaande selectie gaat dat zeker lukken. Ons advies is echter wel om niet te lang te wachten: alle geselecteerde whisky suggesties zijn nu in de aanbieding.

 

The Glenlivet First Fill 12 years Single Malt

Mocht je op zoek zijn naar een goede whisky om te drinken en te verzamelen, dan is de 12 jaar oude Glenlivet First Fill een prima keuze. De gelimiteerde oplage maakt dit tot een prima whisky als investering terwijl de whisky bijzonder betaalbaar is. Deze whisky heeft een rijping op first-fill bourbonvaten ondergaan wat heeft geleid tot een zachte en licht gekruide smaak. In de neus herken je vanille, noten, kruiden en karamel, terwijl de smaak ervan zacht-romig is met diverse fruittonen.

36.99 euro

Edradour 12 years Caledonia Single Malt

De 12 jaar oude Edradour Caledonia is wellicht niet de bekendste, maar wel een van de meest indrukwekkende whisky’s in deze lijst. De whisky is het resultaat van een samenwerking met de Schotse songwriter Douglas Maclean. Hij schreef het nummer Caledonia en dat vormde de inspiratie voor deze whisky. Langdurig gerijpt op Oloroso sherryvaten, heeft deze whisky een zoet en toegankelijk aroma met duidelijke tonen van room, honing en fruit. De ervaren drinker herkent ook wat lichte eikentonen in de neus. De kruidige afdronk is wat droog, maar dat geeft juist wat karakter aan deze bijzondere botteling.

59.50 euro

12 yr whisky

Bowmore 12 Years

Een whisky die feitelijk in geen enkele lijst mag ontbreken is natuurlijk Bowmore. Bijna elke whisky liefhebber heeft in zijn of haar leven ooit Bowmore gedronken. De constante kwaliteit van hun whisky heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de populariteit van de drank. De rokerige smaak en de ambachtelijke bereiding maken dit tot de meest herkenbare Islay Single Malt whisky. De 12 jaar oude versie is dan ook met recht het visitekaartje van het bedrijf en laten we eerlijk zijn, voor de prijs kan je het niet laten liggen. De kenmerkende aroma’s van honing en citroen in de neus worden subtiel opgevolgd door de kenmerkende turfrook met tonen van honing, vanille en chocolade.

29.50 euro

Glen Moray 12 Years

Ook lekker betaalbaar en een prima standaard whisky is de Glen Moray. De Speyside single malt whisky heeft liggen rijpen op oude Amerikaanse bourbon vaten. Deze manier van rijpen geeft de whisky zijn bijzondere, licht gekruide smaak. Het is een prima whisky om aan vrienden te introduceren die voorheen altijd de blended whiskysoorten dronken. Grote kans dat ze na deze whisky helemaal om zijn.

23.50 euro

Aberfeldy 12 Years

Onbekend maak onbemind en voor zover dat ook klopt is dat zeker het geval voor de 12 jaar oude Aberfeldy single malt. Het is net als een Glenfarclas geen whisky die je zo even uit het vak trekt bij je lokale drankenboer. Zonde, want voor de prijs is het een prima drinkbare malt whisky. De licht rokerige smaak in combinatie met de licht kruidige afdronk zorgt voor een unieke ervaring die je graag wilt herhalen. Kortom, voor de prijs hoef je deze niet te laten liggen.

33.95