Dit zijn alle Jurassic World films

De eerste verscheen in 1993 en de recentste staat, bijna dertig jaar later, op de planning. Je kan er niet omheen dat de dinosaurusfilms van de Jurassic World franchise nog steeds hot and happening zijn. Maar wat is nou eigenlijk de beste? En welke film bungelt onder aan de lijst? Ben jij benieuwd naar de wisselende successen van de films én wil je je meer verdiepen in de reeks? Check dan hier het overzicht van alle Jurassic World films op volgorde van hoogste naar laagste IMDb-beoordeling.

1. Jurassic Park – 1993

De eerste film uit 1993 is waarschijnlijk ook de meest bekende. Steven Spielberg regisseerde de film over een wetenschapper die de aarde en fossielen bestudeert. Hij ontwikkelt een groot themapark waarin nieuwe dinosaurussen rondlopen, die zijn gekloond uit oude restanten. Vlak voor de opening van het park, wanneer hij samen met een selecte groep bezoekers het park bezoekt, loopt de situatie al gauw uit de hand. Onder andere Laura Dern, Sam Neill en Jeff Goldblum waren te zien in de film. Voor de moderne maatstaven is de film wat ouderwets, maar destijds waren de special-effects een gigantisch succes.

IMDb-score: 8.1

 

2. Jurassic World – 2015

Veertien ja na het derde deel kwam Jurassic World uit. Hierin is er een nieuw park gebouwd, op de restanten van het originele park. Maar ook in dit nieuwe park gaat het al gauw fout. Dat komt doordat er een genetisch gemuteerde dinosaurus wordt gebouwd. Wanneer deze ontsnapt, is het park te klein en de schade al gauw niet meer te overzien. Onder andere Chris Patt en Bryce Dallas Howard spelen een rol in de film.

IMDb-score: 7.0

 

3. The Lost World: Jurassic Park – 1997

Ook dit deel werd geregisseerd door Steven Spielberg. Jeff Goldblum speelt wederom in de film en er zijn rollen voor onder andere Julianne Moore en Vince Vaughn. In de film reizen twee verschillende teams af naar het eiland. Het ene team heeft goede intenties en wil de aanwezige dinosaurussen onderzoeken. Het andere team daarentegen wil de dinosaurussen stelen en naar een nieuw park brengen.

IMDb-score: 6.6

 

4. Jurassic World: Fallen Kingdom – 2018

Nadat Jurassic World in 2015 een groot succes was, kwam het vervolg uit: Fallen Kingdom. Hierin worden de dinosaurussen op het eiland bedreigt door een gevaarlijke vulkaanuitbarsting. Owen en Claire doen er samen alles aan om de dieren te redden. De beelden zijn spectaculair en ook zagen we met Jeff Goldblum een bekend gezicht terug. Het was duidelijk: de fans waren nog niet klaar met de films over de dinosaurussen.

IMDb-score: 6.2

 

5. Jurassic Park III – 2001

Voor dit deel in de Jurassic World franchise waren er behoorlijk wat veranderingen: het is niet gebaseerd op een boek en was niet geregisseerd door Steven Spielberg. In dit deel wordt er meer onderzoek gedaan naar de dinosaurussen. Een groep landt met een helikopter op het eiland en wordt daar al gauw opgejaagd door de aanwezige dinosaurussen (toch het leukste onderdeel van de films). De film haalde het laagste bedrag op binnen de franchise en na dit deel was het lang stil rondom de dinosaurussen.

IMDb-score; 5.9

 

6. Dominion – 2022

Er is nog geen trailer van bekend, maar we weten al wel dat er in 2022 een nieuwe Jurassic World film aan zit te komen: Dominion. De release werd een tijd uitgesteld, maar is nu bekend geworden: 10 juni 2022. Veel oude gezichten keren terug, maar ook de personages van Chris Patt en Bryce Dallas Howard zien we terug. We weten nu al dat dit niet het laatste deel wordt in de franchise, en dat het zomaar eens kan zijn dat mensen in de films zullen moeten wennen aan een gezamenlijk leven met dinosaurussen.

Check ook alle Harry Potter films op basis van hun IMDb beoordeling.