Hier gaat de Nederlandse oorlogsfilm De Oost over

Met De Oost wordt Nederland op de kaart gezet wat betreft oorlogsfilms. De film belooft met name door de waanzinnige cast een hit te worden. Bovendien wordt er een deel van de Nederlandse geschiedenis in kaart gebracht die behoorlijk onderbelicht is geweest.

De Oost speelt zich niet af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, maar nét daarna. Hoofdpersoon Johan is een soldaat die samen met een groep van meer dan 100.000 soldaten afreist naar Nederlands-Indië. Daar belandt hij midden in de Onafhankelijkheidsoorlog.

 

Waar Johan worstelt met zijn gevoel voor goed en kwaad, lijkt zijn kapitein Westerling daar minder moeite mee te hebben. Westerling ontpopt zich namelijk steeds meer als een kapitein die geweld niet uit de weg gaat en er alles aan doet om orde te handhaven. Dat dit grote gevolgen heeft, blijkt wel uit de trailer van De Oost. Johan zal na zijn missie in Nederlands-Indië niet meer hetzelfde zijn en zal écht moeten kiezen hoe ver hij bereid is om te gaan.

Bekende Nederlandse cast voor De Oost

De hoofdrollen worden gespeeld door Martijn Lakemeier en Raymond Westerling. Daarnaast zijn er ook rollen voor Jonas Smulders en Coen Bril. De groep jonge en veelbelovende acteurs werden geregisseerd door Jim Taihuttu. Taihuttu is geen onbekende in het Nederlandse filmlandschap. Hij regisseerde namelijk ook al succesvolle films zoals Rabat en Wolf. 

Nederlandse oorlogsfilm de oost (1)

Benieuwd geworden naar De Oost? Binnenkort kunnen we de film kijken. Op 13 mei is de film te zien in de bioscoop, al is het de vraag of de bioscopen dan allemaal open zijn. Tegelijkertijd kunnen we hem gelukkig ook al zien via Amazon Prime. 

Naast De Oost kwam er recent nóg een vette Nederlandse oorlogsfilm uit. Dat is de film De Slag om de Scheldeover een heftige veldslag rond de Scheldemonding in 1944. De eerste cijfers van De Oost zien er veelbelovend uit: voorlopig heeft de film een 7.4 op IMDb.