De Slag om de Schelde is één van de duurste Nederlandse films

Qua oorlogsfilms heeft Nederland al een aantal topfilms uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Zwartboek en aan Oorlogswinter. Nu staat er een nieuwe film op de planning die de Nederlandse filmmarkt weer eens flink op de kaart zal gaan zetten. Het gaat om de film De Slag om de Schelde.

De productiekosten van de film zijn zo’n 14 miljoen euro. Hiermee is de film duidelijk één van de duurste Nederlandse films die ooit is gemaakt. De verwachtingen rondom de film zijn dan ook hooggespannen.

De Slag om de Schelde 1 © Lennert Hillege

Verschillende levens raken door de oorlog met elkaar verbonden

In De Slag om de Schelde volgen we drie totaal verschillende jongeren die op hun eigen manier bij de oorlog zijn betrokken. De levens van een piloot uit Engeland, een Nederlands meisje in het verzet en een jongen die meevecht aan de kant van de Nazi’s raken met elkaar verbonden. Dat gebeurt tijdens een grote veldslag rondom de Scheldemonding in 1944. De trailer van de film belooft een oorlogsfilm zoals we die van Nederlandse bodem niet zijn gewend. Keihard en ijzersterk.

De Slag om de Schelde 6

Na uitstellen is De Slag om de Schelde nu toch met kerst te zien

De Slag om de Schelde zou eerst worden uitgesteld (zodat deze niet met de nieuwe James Bond film te zien zou zijn. Vervolgens kwam er nieuws dat de film toch nog dit jaar in de bios te zien zou zijn. Goed nieuws, ware het niet dat de bioscopen inmiddels weer zijn gesloten. Het is dus nog steeds onbekend wanneer we nu dan écht kunnen genieten van de bikkelharde strijd en beklemmende situaties.

Als het eenmaal zover is dat de film op het witte doek wordt vertoond, dan zien we een bekend gezicht terug. Tom Felton, die Draco Malfoy speelt in de Harry Potter-films, speelt namelijk een rol in de oorlogsfilm. Hij speelt een Engelse piloot. Uit eigen land spelen onder andere Gijs Blom en Susan Radder grote rollen in de film.