Een festival in Hongarije

We kennen allemaal Sziget festival wel, het 7 dagen durende festival in Boedapest. Naarmate het succes van Sziget groter werd, heeft Elroy Thümmler een Hongaars dorp opgekocht om hier vervolgens een soort gelijk festival te creëren. Maar wie is deze held precies? Elroy Thümmler zegt misschien velen van ons niets, maar hij is de man die de ‘Sziget Express’ opgezet heeft. Ook heeft hij het Sziget festival gepromoot in Nederland. Maar wat kunnen we nou eigenlijk verwachten van een nieuw festival in Hongarije?

Header bedzupast

Bedepustza

Elroy is al jaren verliefd op het land en is niet voor niets begonnen met het organiseren van een festival in Hongarije. Het dorp Bedepustza ligt op een klein uurtje rijden van Boedapest en telt zo’n 20 woningen, een zwembad en een oude school. Elroy is al sinds 2011 bezig met het project. Eerst moest hij het hele dorp zien op te kopen, waar de financiële zaken niet het grootste probleem voor hem was. Het goedkoopste huis kon namelijk voor 10.000 gekocht worden. Waren het voornamelijk de inwoners die vastberaden waren om hier te blijven wonen, wat het nog enigszins een lastige taak maakte. Maar Elroy bedacht hier wat op: hij kocht ergens anders een beter huis om vervolgens te ruilen. Elroy is daarnaast slim genoeg om het dorp niet alleen jaarlijks te gebruiken voor een festival. Hij gaat het ook verhuren aan bedrijven zodat zij hier personeelsfeesten kunnen organiseren.

Hoe gaat het festival eruit zien?

Elroy heeft dus het Hongaarse dorp Bedepustza opgekocht. The Great Yonder gaat een feest worden zonder sponsors en een maximum aantal bezoekers van 300. Er zullen onder andere optredens zijn van Jungle by Night en Jam de la Crème. Naast dat er optredens plaats gaan vinden, zullen ook lezingen, qi yong en yogalessen en andere activiteiten plaatsvinden.

festivaldorp Hongarije MAN MAN

Het festival moet een ‘echt’ feest gaan worden, zonder sponsors en derde personen die invloed uit oefenen. Ook zal het feest niet alleen voor de festivalgangers moeten zijn, maar ook voor de artiesten. Daarnaast is het de bedoeling dat het een open feest wordt, waar niks wordt vastgesteld en muzikanten ook onderling kunnen samenwerken en shows weg kunnen gaan geven. De artiesten krijgen als het ware een ‘carte blanche’.

Toch niet zo van de festivals ver weg? Dan zijn er genoeg vette festivals in Nederland, waar aankomend Pasen het festivalseizoen afgetrapt wordt met DGTL.