Wat zijn de nadelen van een relatie?

Laten we vooropstellen dat een relatie doorgaans vooral voor mooie momenten, wederzijds vertrouwen en veel liefde zorgt. Toch kan het ook zijn dat jij er vroeg of laat achterkomt dat er ook wat nadelen van een relatie zijn, waar je misschien geen eens rekening mee had gehouden. Twijfel jij of je toe bent aan een relatie? Check dan deze vijf punten.

1. Je moet rekening houden met iemands anders agenda

Wonen jullie samen of zijn jullie veel aan het afspreken? Dan kan één van de nadelen van een relatie zijn dat je veel rekening zal moeten houden met haar agenda. De kans is groot dat jullie er samen uitkomen (als jullie elkaar écht willen zien is dat namelijk vast wel te regelen), maar toch is het even wennen. Heb jij een avondje vrij, dan is haar agenda juist net vol, of andersom.

2. Je moet hard werken om het interessant te houden

Ben jij aan het daten met een leuke dame, dan is het vanzelfsprekend dat jullie leuke dingen doen en er vaak op uit gaan. Heb je echter een (lange) relatie, dan zullen er ook momenten zijn dat jullie ‘gewoon’ thuis zijn. De kans is groot dat er zo sleur ontstaat in jullie relatie. Het is dus belangrijk om je best te blijven doen om het interessant te houden, maar dat is niet altijd even makkelijk.

nadelen van een relatie

3. Je kan je soms kwetsbaar gaan voelen

Iets wat soms best lastig kan zijn in een relatie is jezelf kwetsbaar opstellen. Soms heb je even geen zin in ellenlange gesprekken over gevoelens en emoties. Soms voel je ze ook niet eens. Als zij vraagt waar jij aan denkt, denk je soms gewoon even helemaal nergens aan. Toch is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, zodat je weet hoe de ander zich voelt. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer intimiteit en diepgang. Als je soms even geen zin hebt om helemaal de diepte in te gaan, is dat natuurlijk ook helemaal prima. Leg dit dan op een goede manier aan haar uit. Daar heeft ze dan vast begrip voor.

4. Kleine irritatiepunten komen vaker voor

Als je pas nét samen bent of nog gewoon aan het daten bent, zal het heus wel voorkomen dat er wat dingen aan haar zijn die je nét wat minder leuk vindt. Een van de nadelen van een relatie is het feit dat die dingen waar mannen zich aan ergeren bij hun vriendin zomaar vaker voorkomen. Communiceer dus goed over die punten, zodat ze niet onnodig groot worden.

5. Een relatie kan je vrijheid beperken

Wanneer je in een relatie zit, is er iemand waarmee je rekening moet houden. Je kan niet meer alleen maar doen waar jij zin in hebt. Als jouw wederhelft constant alles samen wil doen en de invulling van jullie avonden wil bepalen, kan dit een benauwd gevoel geven. Belangrijk hierin is om hierover te praten. Een avondje alleen of met je vrienden op stap moet uiteraard ook gewoon kunnen. Als je in een gezonde relatie zit, zal zij dit zeker begrijpen.