Chemie is van meer afhankelijk dan uiterlijk

Natuurlijk is de buitenkant je visitekaartje, maar er is meer voor nodig om een klik te hebben. Daarbij speelt het innerlijk een belangrijke rol. Aantrekkingskracht zit hem namelijk voor een groot deel ook in gedeelde interesses, humor, intelligentie en charisma. Bovendien is aantrekkelijkheid een subjectief begrip dat door iedereen op een andere manier geïnterpreteerd wordt. Het is dus goed mogelijk dat jouw partner objectief gezien knapper is dan jijzelf, zonder dat dit jullie relatie in de weg staat.

Er is echter een groot nadeel waar je op dat moment mee moet kampen: je omgeving vindt je partner waarschijnlijk ook erg aantrekkelijk. En dat kan soms als vervelend worden ervaren, zeker als je natuurlijke aanleg hebt voor jaloezie in een relatie.

Het groene monster als de grote boosdoener

Jaloezie is vaak een niet-gewenste, maar helaas toch hele menselijke eigenschap. We hebben er allemaal weleens last van, maar in relaties komt het ‘groene monster’ het vaakst tot uiting. Als je zelf een aantrekkelijke partner hebt, zul je hier wellicht wat vaker mee te dealen hebben. Je moet op dat moment namelijk leren leven met het feit dat jij niet de enige bent die je partner aantrekkelijk vindt, maar je omgeving vaak ook. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen hun oog op je partner laten vallen, met hem of haar willen kletsen. Ook zal het vast en zeker gebeuren dat andere mannen met je vriendin flirten. Voor jou is dat natuurlijk niet zo leuk om te zien, maar als je een stabiele relatie hebt, is er geen reden tot paniek. Bovendien leer je langzaam maar zeker met de situatie omgaan en zul je uiteindelijk aan dit soort situaties gewend raken.

nadelen aantrekkelijke partner

Onzekerheid over je eigen uiterlijk ligt op de loer

Echter kan het hebben van een aantrekkelijke partner gepaard gaan met onzekerheid over je eigen uiterlijk. Dit is verklaarbaar, omdat de focus op het uiterlijk van je partner indirect zorgt voor een focus op je eigen looks. Als je bijvoorbeeld vaak te horen krijgt dat je een knappe vriend of vriendin hebt, word je onbewust ook kritischer op jezelf. Je gaat je misschien zelfs afvragen of je partner jou dan nog wel aantrekkelijk vindt, en vooral waarom dan. Dit kan leiden tot onzekerheid, vooral als je omgeving of je partner weinig over jouw uiterlijk praat. Wellicht heb je dan de behoefte om langer voor de spiegel te gaan staan of extra leuke kleding aan te trekken. Op zichzelf is daar natuurlijk niks mis mee, maar onthoud dat dit absoluut niet nodig is.

De voordelen van een aantrekkelijke partner

Als je het moeilijk vindt om te dealen met het feit dat veel mensen je partner aantrekkelijk vinden, kun je gebruik maken van het omdenkprincipe. Dat wil zeggen dat je de jaloezie en onzekerheid omzet in positiviteit, doordat je een andere benadering kiest. Bijvoorbeeld: als veel mensen in je omgeving laten blijken je partner aantrekkelijk te vinden, kun je dat ook vertalen in een schouderklopje voor jezelf. Dat heb je toch maar even mooi voor elkaar gekregen!

Hetzelfde geldt voor onzekerheid over en uiterlijk: als je het gevoel hebt dat je er mooier uit moet zien, doe jezelf dan ook eens iets moois cadeau. Af en toe mag je jezelf namelijk best even verwennen, en jezelf mooier voelen heeft ook weer een positieve invloed op je relatie.