De biologische klok en de kracht van Moeder Aarde
Als de zon ondergaat, ontvangen je hersenen automatische signalen die aangeven dat het tijd is om te gaan slapen. Dit heeft alles te maken met je biologische klok, ook wel het circadiaans ritme genoemd. Van oudsher ontwaakte men bij het ochtendgloren en ging men naar bed als bij het vallen van de avond. Natuurlijk is dat vandaag de dag niet niet meer aan de orde, maar je lichaam staat wel afgesteld op een bepaald ritme. Als je doorgaans bijvoorbeeld om 7 uur ’s ochtends opstaat, zul je zo’n 8 uur eerder je bed in moeten duiken. Als je dit ritme verstoort, beïnvloedt dit zowel je fysieke als geestelijke gezondheid op een negatieve manier. Daarom is het van belang dat je rekening houdt met je eigen biologische klok en ervoor zorgt dat je hier niet te veel van afwijkt.
Melatonine is het hormoon dat je helpt in slaap te komen
Naast Moeder Aarde die ons eraan herinnert wanneer we moeten gaan slapen, speelt het hormoon melatonine een belangrijke rol bij het inslapen. Naarmate onze ogen langere tijd aan minder licht worden blootgesteld neemt de productie van melatonine toe en worden we almaar vermoeider. Als er voldoende melatonine is afgegeven, wordt er een signaal naar je hersenen uitgezonden die ons aangeeft dat we naar bed moeten. Je vraagt je inmiddels misschien af waarom het van belang is dat je voor middernacht het licht uitdoet. Dit heeft alles te maken met de productie van melatonine en de invloed daarvan op je hersenen. Het zit namelijk zo: ruim vóór middernacht ontvangen je hersenen namelijk al een signaal dat het tijd is om te gaan slapen – en wij negeren dit vaak!
Dit gebeurt er met je lichaam als je na middernacht gaat slapen
Je kunt je nu dus misschien enigszins voorstellen dat het beter is om voor middernacht te gaan slapen. Als je dat niet doet, negeer je dus fysieke signalen van je lichaam die je vertellen om te gaan slapen. Maar er is meer: hoe later je naar bed gaat, hoe minder uren je doorgaans overdag wordt blootgesteld aan daglicht. En daglicht is juist nodig om de productie van melatonine opnieuw uit te balanceren.
Als je dus structureel na middernacht gaat slapen, zal je melatonineproductie verstoord raken. Dit kan vervelende consequenties tot gevolg hebben, zoals chronische uitputting en vermoeidheid. Als je een onregelmatig slaapritme aanhoudt kan dit bovendien leiden tot slaapproblemen, zoals moeite met in- of doorslapen. In het ergste geval kan een ongezond slaappatroon leiden tot burn-out klachten of schildklierproblemen. Kortom, gun je lichaam genoeg rust en houd je slaapritme onder controle.
Lees ook: dit is waarom je nog steeds moe kunt zijn als je genoeg geslapen hebt!