Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap op je testosteron?

Het ‘mannenhormoon’ testosteron is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem en ga zo maar door. Maar wist je eigenlijk al dat een tekort aan slaap bij jonge mannen tot een enorme vermindering van de productie van testosteron leidt?

Uit onderzoek van Eve van Cauter aan de University of Chicago blijkt namelijk dat mannen die minder dan vijf uur per nacht sliepen een veel lager testosteronniveau hadden dan mannen met een langere nachtrust. Deze mannen werden een week lang gevolgd. Door zo’n vermindering van testosteron kun je last krijgen van veel minder kracht en energie, maar heeft het ook een enorm effect op je libido.

Waarom is testosteron zo belangrijk?

Mannen die in het onderzoek te weinig sliepen zagen hun testosterongehalte dus flink dalen. In die week tijd daalde het testosterongehalte zo hard, dat je dit kan vergelijken met een ouderdomsproces van maar liefst tien tot vijftien jaar.Volgens onderzoekers zijn de gevolgen van te weinig slaap dan ook groot op de fysieke en mentale gesteldheid van de mannen. Zo kan dit leiden tot een grotere kans op obesitas, een slecht concentratievermogen, vermoeidheid en een aantasting van de spieren en botten.

Daarnaast kan een te laag testosterongehalte ook leiden tot klachten ‘onder de lakes’. Zo kun je minder veel zin hebben, heb je te maken met onvruchtbaarheid en erectiestoornissen. Dat is natuurlijk alles wat je niet wil in de slaapkamer met je partner. Daarom is ons enige advies dan ook, ga een keer op tijd naar bed en zorg daarbij dat je alle afleidingen zoals telefoons ver buiten bereik houdt.