1. Sommige mannen zijn simpelweg geboren met een sixpack

Het klopt zeker dat sommige mannen zijn gezegend met een snelle stofwisseling. en daardoor niet hard hoeven te trainen een sixpack te hebben. Echter hebben we allemaal evenveel potentie om een mooi wasbordje te kweken. We hebben namelijk allemaal een mooie set abs. Echter zit deze bij velen verborgen onder een laagje vet. Het is daarom een kwestie van je algehele lichaamsvet te verlagen doormiddel van gezonde voeding en lichaamsbeweging.

2. Je kunt slechte eetgewoontes compenseren met veel sporten

Al sta je elke dag op de loopband en rock je iedere ochtend 50 crunches, er zal nooit een sixpack tevoorschijn komen wanneer je eet zoals je deed in je eerste studentenjaar. Wanneer je voor een sixpack gaat dien je je voedingsschema aan te passen. Skip de snelle vetten, junkfood en andere troep en ga in plaats daarvan voor een gebalanceerd dieet: cleane eiwitten, fruit, groente en gezonde vetten. Lees hier hoe je vet kwijtraakt.

3. Voedingsstoffen die buikvet verminderen

Is eten discriminerend? Focust eten zich enkel op een bepaald lichaamsdeel omdat het een ander lichaamsdeel niet mag? Lijkt me niet. Voedingsmiddelen die zich richten op buikvet, of waar je buik juist niet dikker van wordt zijn dus totale mythes. Er zijn zeker voedingsmiddelen die kunnen helpen gewichtsverlies, maar hier praten we over algemeen gewichtsverlies. Niet over enkel een sixpack wondermiddel.

4. Je hoeft enkel crunches te doen voor een sixpack

Uit een recente ACE studie bleek dat crunches de meest effectieve oefening is voor het activeren van de rectus abdominus (de grootste en belangrijkste core-spieren). Veel mensen denk hierdoor dat je enkel deze oefening hoeft uit te voeren om een sixpack te kweken. Om een wasbordje te kweken zul je meerdere oefeningen uit moeten voeren. Lees hier welke oefeningen.

sixpack trainen sportschool MAN MAN

5. Je kunt je enkel focussen op de lagere buikspieren

Het welbekende probleem: die bovenste buikspieren beginnen langzaam zichtbaar te worden, maar daaronder bevindt zich nog een laagje vet. Allereerst: je onderste buikspieren zijn waarschijnlijk niet minder sterk of groot. Er zit enkel een laagje vet overheen. Ten tweede is het niet mogelijk om enkel de onderste buikspieren te trainen. De rectus abdominus (die grote spier waar we het net over hadden) is een geheel. Bepaalde oefeningen hebben meer betrekking tot de heupflexoren en andere spieren, waardoor je het gevoel krijgt je meer je onderste buikspieren traint. Echter train je altijd de gehele rectus abdominus.

6. Snel en intens is de beste manier

Wanneer een oefening techniek vergt is het nooit goed om een oefening zo snel mogelijk uit te voeren. Ga voor een lager/gematigd tempo. Hierdoor krijg je meer controle over je bewegingen en maak je minder gebruik van het momentum. Door bij buikspieroefeningen een bepaalde positie enkele seconden vast te houden laat je de buikspieren het werk doen in plaats van het momentum. Hierdoor train je vele malen effectiever.

7. Je moet je buikspieren elke dag trainen

Het is prima om elke dag aan je buikspieren te werken, mits je verschillende oefeningen doet. Wanneer je elke dag enkel crunches doet, zonder rustdagen, zul je je rectus abdominis op den duur blesseren. Beter pak je drie verschillende oefeningen, zoals planking, seated twists, en schuine sit-ups. Verdeel deze over de week en verander zo nu en dan de volgorde. Je kunt dit natuurlijk wel combineren met crunches.