Buikspieren trainen, een onderwerp dat op het internet al een miljard keer de revue is gepasseerd. Eigenlijk via ieder medium. Telsell probeert je de ‘Wonder Abs’ aan te smeren en de Men’s Health beweert dat je crunches moet doen. Heel de dag. Elke dag. Beste mannen, dit is niet helemaal de oplossing en zal enkel leiden tot een berg rugklachten. Er zijn geen oefeningen die je “blokjes” prominenter naar voren doen zetten of oefeningen die ervoor zorgen dat je onderste vetrandje wordt geëlimineerd. Buikspieren train je namelijk het best aan de hand van hun functie: wat het stabiliseren van de romp is; je core.

Je core functioneert als stabilisator van de wervelkolom. Onder de core vallen de buikspieren, rugspieren, bekkenbodemspieren en middenrif. Dankzij een sterke core draag jij zonder een krimp te geven kratjes Amstel de supermarkt uit. Je core zorgt ervoor dat je lichaam krachten van buitenaf weet te remmen en jouw lichaam op z’n plek te houden, stijf te houden. Het remt dus beweging en creëert deze niet. Daarom: forceer geen beweging in de wervelkolom met oefeningen als sit-ups en crunches.

 

Welke core-oefeningen moet ik dan doen?

Zoals eerder benoemd, je traint je core aan de hand van stabilisatie, dus stabiliteitsoefeningen en en anti-rotatie oefeningen. Hieronder oefeningen die je hierbij verder helpen:

 

– Plank varianten:

https://www.youtube.com/watch?v=0a2-Pos-rlA

– Farmer Walks:

– Ab Wheel Rollout:

– Unilaterale beenoefeningen, voor stabilisatie, zoals de Bulgarian Split Squat:

– Stir The Pot:

– Split Stance Cable Chops:

Tevens train je bij heel wat oefeningen je core al, bijvoorbeeld met pull-ups. Het is makkelijk om je core mee te pakken bij veel oefeningen. Doe je shoulder press altijd zittend? Ga erbij staan en pak direct je core mee. Probeer ook eens squats in plaats van leg press.

Belangrijk om niet te vergeten is ademhaling, wat over het algemeen best een belangrijk dingetje is. Probeer deze tijdens het trainen van de buik te reguleren via de buik en houd niet verkrampt je adem in, zoals sommige geneigd zijn. Blijf doorademen. Zo activeer je de core en de buikspieren.

 

Meest belangrijke tip voor zichtbare sixpack

Hetgeen wat het meest bepaald of je buikspieren zichtbaar zijn of niet, is je vetpercentage. Buikspieren kunnen nog zo getraind zijn, indien het vetpercentage te hoog is zal niemand ze kunnen aanschouwen. Nooit. Niet door ieder dagdeel 5000 sit-ups te doen. Niet door het aanschaffen van de Ab Sixpack Machine 5000 Mega XXL bij Telsell. Vet verbrand je door minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbrandt. Hier is geduld voor nodig.

 

Schuif je traditionele buikspieroefeningen aan de kant. Wijs het buikspierkwartier af. Focus op functionele oefeningen die zich richten op stabilisatie, zoals hierboven beschreven. Dit zal zorgen voor minder blessures en een sterkere core. En de belangrijkste voorwaarden: wil je zichtbare buikspieren, kweek dan een calorietekort.

 

Wil je meer anatomische achtergrond informatie, check dan Fit Zonder Fabels.