Eiwitten leiden tot gewichtstoename

Een misvatting die vaak gemaakt wordt is dat het consumeren van eiwitten leidt tot gewichtstoename. Onderzoek toont aan dat een dieet met een hogere eiwitinname juist kan helpen bij het afvallen. Een hoge eiwitinname helpt ook bij het behoud van magere spiermassa. Uit een onderzoek blijkt dat de timing van eiwitinname na een training minder belangrijk is dan gedacht werd. Zolang je dagelijks genoeg eiwitten inneemt, kun je dezelfde resultaten behalen door evenwichtige maaltijden te eten in plaats van direct na de training eiwit te consumeren.

 

Dierlijke eiwitten zijn beter dan plantaardige eiwitten

Er wordt vaak gedacht dat dierlijke eiwitten beter zijn dan plantaardige eiwitten, maar dit is een mythe. Hoewel dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren bevatten, kunnen plantaardige eiwitten ook alle benodigde aminozuren leveren door verschillende plantaardige voedingsmiddelen te combineren. Bovendien hebben vegetariërs vaak een lager lichaamsgewicht en een verminderd risico op bepaalde ziekten.

dierlijke eiwitten

Diëten met een hoog eiwitgehalte zijn schadelijk voor je hart

Een andere mythe is dat diëten met een hoog eiwitgehalte schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van het hart. In werkelijkheid hebben onderzoeken aangetoond dat diëten met een hoog eiwitgehalte juist positieve effecten kunnen hebben op de gezondheid van het hart. Het is belangrijk om genoeg eiwitten in te nemen want een tekort aan eiwitten kan effect hebben op organen, zoals de lever. Ook is het van belang om te kiezen voor gezonde eiwitbronnen om het risico op hartziekten verder te verminderen.

Veganisten en vegetariërs hebben complementaire eiwitten nodig bij dezelfde maaltijd

Er wordt vaak gedacht dat veganisten en vegetariërs complementaire eiwitbronnen bij dezelfde maaltijd moeten consumeren om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Dit is echter niet waar, omdat het lichaam in staat is om efficiënt aminozuren op te slaan en te gebruiken, zelfs als ze niet gelijktijdig worden geconsumeerd. Door een variatie aan plantaardige voedingsmiddelen te eten gedurende de dag, kun je alle benodigde aminozuren binnenkrijgen.

Diëten met een hoog eiwitgehalte zijn slecht voor de botgezondheid

Tot slot wordt gedacht dat diëten met een hoog eiwitgehalte schadelijk kunnen zijn voor de botgezondheid. In werkelijkheid klopt dit niet. Studies tonen aan dat een hogere eiwitinname meer voordelen heeft. Deze voordelen zijn hogere botmineraaldichtheid en een verminderd risico op botverlies. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitinname is gunstig voor de botgezondheid. Wat voor soort vetten heeft voor de rest geen effect.