Krka nationaal park, Kroatië

Je hoeft niet per se naar een ander continent om overweldigende natuur te zien. In Kroatië heb je prachtige nationale parken. Wellicht denk je dan al snel aan aan de Plitvice meren, die natuurlijk wonderbaarlijk mooi zijn. Alleen stikt het hier van de toeristen en kun je hier niet in zwemmen. Het onbekendere Krka park is daarom minstens net zo mooi. Ook hier heb je prachtige meren en watervallen, maar het is veel rustiger en je kunt een verfrissende duik nemen. Deze plek kun je zeker aan je lijstje toevoegen.

Nationale parken MAN MAN

Nelson Lakes, Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige natuur en heeft dan ook vele nationale parken. Een aantal daarvan zijn vrij bekend, sommige wat minder. Een van de onbekendere, maar volgens velen één van de mooiste parken van het land, is Nelson Lakes. Het ligt op het Zuidereiland op een uur rijden van het stadje Nelson. Je vindt er grote meren, bergachtige landschappen en de mooiste uitzichten. Als je houdt van natuur en hiken, dan is dit een must-visit.

Nationale parken MAN MAN

Pilanesberg nationaal park, Zuid-Afrika

Zoals eerder gezegd is het Krugerpark natuurlijk een wereldwijd bekend park, en niet voor niets. Maar ook Zuid-Afrika heeft veel meer voor ons in petto. Een mooi voorbeeld hiervan is het Pilanesberg nationaal park, gelegen in het noordwesten van het land. Er zijn hier zeer veel verschillende dieren te spotten in de mooiste landschappen, waaronder de Big Five. Het landschap is anders dan in de meeste nationale parken en mede daarom de moeite waard om te bezoeken. Je kunt meedoen aan een groepssafari maar je mag ook zelf rondrijden. Hoe dan ook is dit een prachtige plek om te bezoeken.

nationale parken MAN MAN

North Cascades, VS

In de Verenigde Staten zijn ontelbaar veel nationale parken, waarvan vele ook zeer bekend. Denk bijvoorbeeld aan de parken bij de westkust, zoals Yosemite of Dead Valley. Maar er zijn ook genoeg onbekende parels te ontdekken. Eén hiervan is North Cascades in de staat Washington. Het mooie aan dit park is dat er twee verschillende klimaten zijn, de westkant is daardoor totaal verschillend dan de oostkant. Hierdoor zijn er ook verschillende planten en dieren te ontdekken. Het park is perfect om te hiken en verrast je met de mooiste uitzichten.

Nationale parken MAN MAN

Durmitor nationaal park, Montenegro

Dit park in Montenegro bestaat uit dramatische landschappen, onderbroken door gletsjers en ijs. En het maakt niet uit waar in het park je je bevindt, je ziet altijd de 2200 meter hoge berg van Meded boven het landschap uit torenen. Het nationale park van Durmitor is in de winter een prachtig skigebied. En in de zomer kun je er heerlijk bergen beklimmen of wandelen langs de 18 heldere meren. Als je wat avontuurlijker bent ingesteld kun je ook raften op de diepste canyon van Europa. Genoeg te beleven dus.

Nationale parken MAN MAN

Wilsons Promontory nationaal park, Australië

Een nog vrij onbekende parel in Australië, helemaal in het zuid-oosten gelegen. Wilsons Promontory is één van oudste nationale parken in Australië en heeft de mooiste natuur en strandjes. Veel toeristen gaan van Melbourne naar de Great Ocean Road en vergeten dat aan de andere kant dit park ligt. Je kunt hier overnachten op een mooi parkje, surflessen nemen en mooie wandeltochten maken. Voor ieder wat wils, vervelen is hier absoluut niet nodig.

Nationale parken MAN MAN

Deze plekken zijn ook zeker het bezoeken waard, ben wel snel want ze dreigen te verdwijnen.