Wij zijn de generatie die geen auto of huis koopt, maar die wil reizen. Reizen en de wereld wil ontdekken. Maar helaas hebben we geen miljoenen op de bank staan, dus zijn low-budget reizen de reizen waar wij interesse in hebben. En dit hoeft niet te betekenen dat je in een hutje op de hei moet gaan zitten. Met deze tips kun jij Australië ontdekken zonder dat dit duizenden euro’s gaat kosten.

1. De reis er naartoe

Australië ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld en voor een reis hier naartoe ben je dus ook al snel €1.000,- kwijt. Niet echt een low-budget ticket dus. Maar met een beetje goede research en creativiteit, zou je een paar honderden euro’s kunnen besparen. Een reis naar Australië beschikt vaak over een stop-over in een ander land. Zorg dat je flexibel bent in de dagen dat je kunt vertrekken en ook in je stop-overs. Check meerdere dagen de tickets, want deze kunnen per dag wel met €100,- van elkaar verschillen, maar zorg er wel voor dat je deze in een incognitovenster in je browser bekijkt. Door de cookies worden je zoektermen opgeslagen en weet internet precies waar jij naar op zoek bent, waardoor ze de tickets alleen maar duurder maken. Boek je tickets in delen. Een maatschappij kan bijvoorbeeld de eerste reis voor een prikkie aanbieden, terwijl je voor je vervolgreis de hoofdprijs moet betalen. Door je reis op te delen en per maatschappij te kijken waar ze de goedkoopste tickets aanbieden, kun je veel geld besparen.

2. Goedkope vervoersmiddelen binnen Australië

De meest goedkope manier om binnen Australië te reizen is toch wel om te liften. Dit wordt ook veel gedaan door backpackers, maar het is natuurlijk niet de meest ideale manier. Een andere goedkope optie is het reizen met de bus. Er zijn heel veel busverbindingen binnen Australië en het is heel goedkoop. Wanneer je besluit Australië vooral met de bus te ontdekken, kun je bij een busmaatschappij een speciale pas aanvragen, waarmee je dus veel geld bespaart. Wanneer je een lange afstand wilt maken binnen Australië, bekijk dan even de low-cost vliegtuigmaatschappijen. Tiger Airways of Virgin Australië zijn voorbeelden van deze relatief goedkope maatschappijen. Blijf je voor langere tijd in Australië? Dan is de optie om een auto of camper te huren of te kopen er zeker een om te overwegen. Iedere Australische stad beschikt over zijn eigen Backpacker-carmarket waar je voor een gunstige prijs een auto of camper kunt kopen of verkopen.

Sunset over Surfers Paradise on the Gold Coast

3. Eten en drinken: bring your own

In Australië beschikken veel horecagelegenheden over een ‘BYO’: Bring Your Own logo. Dit wil zeggen dat je je eigen fles wijn mee kunt nemen en dit scheelt je dus heel veel moneys in het restaurant zelf. Omdat de drankvergunning in Australië voor de horecagelegenheden best hoog ligt, heeft de regering dit mogelijk gemaakt. Wel moet je bij binnenkomst even aangeven of je zelf drinken mee hebt genomen en hiervoor wordt dan vaak €1 of €2 geteld.

4. Slapen bij locals

Via de website Couchsurfing kun je je inschrijven om gratis of voor weinig geld bij locals te slapen. Couchsurfing heeft een wereldwijd netwerk, dus het geldt niet alleen voor Australië. Ontmoet locals en andere reizigers en deel je ervaringen. Deze manier van overnachten is een ware beleving, het aanbod is heel divers. Het kan zijn dat je op een matras in een lege kamer slaapt of gaat kamperen bij iemand in de tuin. Via de website kun je zien wat andere reizigers vinden van de overnachtingen die ze hebben gehad en aan de hand hiervan kun jij kiezen wat voor iets jij graag wilt.

5. Ontdek de natuur

De natuur van Australië is bewonderend mooi en hier kun je natuurlijk gratis van genieten. Zowel de natuur boven als onder water is iets wat je moet ervaren wanneer je in Australië bent. Kakadu National Park is een bijzonder park dat niet overgeslagen mag worden. Dit park staat dankzij de unieke ecosystemen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een ander natuurfenomeen dat de vinden is op deze Werelderfgoedlijst is het Great Barrier Reef. Dit koraalrif is te vinden in Queensland en behoort tot een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Naast deze bezienswaardigheden zijn ook Blue Mountains National Park, Snowy Mountains, Kangaroo Island, Uluru (een grote rotsformatie), de vele wijngebieden en natuurlijk de meest indrukwekkende steden als Sydney en Melbourne een bezoek waard.

Shaded Viewpoint Of Uluru

6. Leer surfen

Een van de dingen die je gedaan moet hebben wanneer je naar Australië gaat is toch wel surfen. Australië is het land van de surfers en de meest ideale golven. De kust van Western Australia beschikt over vele surfspots voor surfers van elk niveau. Met haar kustlijn van maar liefst 37.000 kilometer en de vele goede surfspots, komt Australië hoog in de lijst van beste surfplekken ter wereld. De populairste plek om te surfen is in Gold Coast, een stad gelegen op een uur rijden van Brisbane. De bekendste surfspot hier is Snapper Rock. De surfcultuur in Australië ligt heel hoog. Vele locals beschikken over de beste surf skills en wanneer je door Australië reist en ook een soort van inwoner bent, kun je hiermee natuurlijk niet achterblijven.

7. Ontwikkel je BBQ-skills

Australië is het land van de surfers, maar ook van de barbecues. Barbecueën is de belangrijkste traditie van Australië en wordt gezien als een gezellige, sociale happening. Organiseer een grote barbecue, nodig de locals of mensen die je tijdens je reis hebt leren kennen uit en maak er een fantastische avond van. Overal in Australië wordt er gebarbecued en elk feest of elke mijlpaal is weer een reden om de barbecue te voorschijn te halen. In Nederland zijn de barbecueënde mensen alleen in de achtertuin te vinden, in Australië zijn ze overal. Van het strand tot picknickplaatsen, je komt ze overal tegen. En veel plekken beschikken over een vaste barbecue die iedereen kan gebruiken, wel wordt er veel waarde aan gehecht dat je deze ook weer schoon achterlaat.

Cute Koala in the forest, Australia

8. Ervaar de ‘no worries’ cultuur

De Australiër lijkt zich nergens zorgen om te maken. Zit je financieel in de problemen? No worries! Ben je je sleutels kwijt? No worries! In tegenstelling tot ons, gestreste Nederlanders, beschikken de Australiërs over een laid-back cultuur. No worries, alles komt goed. Het moet heerlijk zijn om even te ontsnappen aan het drukke leven van Nederland, het idee altijd wel iets te doen te hebben en je overal zorgen om maken. Dus ook wanneer je met weinig geld op zak Australië wilt ontdekken, maar denkt dat dit niet mogelijk is: no worries, everything will be allright.

Voor meer low-budget reizen, check ook even onze MAN MAN reisinspiratie #11: low-budget reizen door Sri Lanka.