De ene kant is aantrekkelijker dan de andere

Dat een goede hoek belangrijk is bij het nemen van een foto valt niet over te twisten. Maar uit onderzoek is gebleken dat de ene kant van je gezicht aantrekkelijker blijkt te zijn dan de ander. We hebben het dan over de linkerkant, deze zijde blijkt er een stuk beter uit te zien dan je rechterkant.

Aan de deelnemers van het onderzoek werden een aantal foto’s getoond van mannen en vrouwen, waar zowel de linker- als rechterkant centraal stond. De pupillen van de deelnemers werden consequent groter wanneer de de linkerkant observeerden. Dit betekent dat ze meer werden aangetrokken door de linkerkant van het gezicht.

fotogeniek gezicht MAN MAN
Foto via: Lepetitarnd, Instagram

De werking van je brein

De onderzoekers van de studie geloven dat het fenomeen kan worden verklaard door de manier waarop emoties in de hersenen worden verwerkt. De linkerkant van je brein is meer betrokken bij emotionele expressie terwijl de rechterkant de spieren regelt aan de linkerkant van je lichaam. Dit betekent dat je linkerzijde een grotere intensiteit van emotie toont, wat waarnemers duidelijk aantrekkelijker vinden.

Het wordt ook wel de left-side bias genoemd en werd bovendien bevestigd in een afzonderlijke studie in Australië. Hier hebben wetenschappers de reacties van mensen geanalyseerd door middel van maar liefst 2000 selfies. Dit zou ook kunnen verklaren waarom kunstenaars een sterke voorkeur hebben om hun onderwerpen vanaf de linkerkant te benaderen. Volgens een ander onderzoek, waar 1474 West-Europese portretten werden geanalyseerd, kwam een duidelijke voorkeur naar boven. Hier werd ontdekt dat de meerderheid met 64% de linkerzijde gebruikten. Terwijl 33% hun rechterzijde blootstelde. Bovendien neigen de vrouwelijke portretten meer naar links vaker dan de mannelijke portretten.

Wanneer je de volgende keer op de foto gaat of een selfie neemt zorg er dan voor dat je linkerkant er goed en verzorgt opstaat. Met deze verzorging gewoontes moet dat zeker lukken.