Wie is Mohammed Bin Salman?

Mohammed Bin Salman is de 36-jarige kroonprins van het Midden-Oosterse land Saoedi-Arabië. Dat land staat op nummer één in de lijst met de rijkste koninklijke families ter wereld, met een geschat totaal vermogen van 1,5 biljoen, oftewel 1.500 miljard. Dat vermogen is vooral voortgekomen uit het bedrijf Aramco, de Saoedische staatsoliemaatschappij, het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Nadat Bin Salman werkte hij voor verschillende overheidsinstanties, voordat hij in 2009 werd aangesteld als speciaal adviseur van zijn vader, die destijds gouverneur van Riyadh was. Hij werd in juni 2017 tot kroonprins benoemd nadat zijn vader, de 84-jarige koning Salman bin Abdulaziz Al Saud die aan alzheimer lijdt, had besloten zijn neef Mohammed bin Nayef uit zijn functie te ontheven. Zodra de 84-jarige overlijdt, zal Bin Salman de troon overnemen.

Tot die tijd vult Mohammed Bin Salman zijn dagen vooral met hobby’s. Het bekendst is hij als eigenaar van de Engelse voetbalclub Newcastle United, welke hij uit het slijk trok van degradatie en promoveerde tot subtopper. Newcastle United is dit seizoen actief in de Champions League, voor de derde keer in de clubhistorie. De voetbalclub werd voor 90% overgenomen door het Saoedisch investeringsfonds Public Investment Fund (PIF), die wordt aangevoerd door de Saoedische prins, waardoor het ’s werelds rijkste voetbalclub is.

Waar geeft de Saoedische kroonprins zijn vermogen aan uit?

Met zijn miljardenvermogen heeft Bin Salman niks te klagen. Hij geeft zijn geld dan ook maar al te graag uit. Tijdens een bezoek van de voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama zagen verslaggevers verguld, gouden meubilair door het gehele paleis van de koninklijke familie. Zij bezitten daarnaast ook nog vastgoed in onder meer Zwitserland, Londen, Marokko en een kasteel in Frankrijk ter waarde van € 266 miljoen.

Bin Salman is daarnaast ook een kunstliefhebber. Zo kocht hij enkele jaren geleden op een veiling het schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci. Er werd gezegd dat het schilderij zou komen te hangen in het Louvre Abu Dhabi, maar er gaan geruchten de ronde dat het kunstwerk in het superjacht van de kroonprins hangt.

Dat superjacht betreft de Serene, gemaakt door de Italiaanse scheepswerf Fincantieri. In de zomer van 2014 huurde Bill Gates het jacht voor $ 5 miljoen per week van de Russische miljardair Yuri Shefler. Het schip raakte in 2015 aan wal in Frankrijk, waar het de aandacht van Mohammed bin Salman, die hem vervolgens voor zo’n € 500 miljoen over kocht.