Waarom krijg je grijze haren?

Net zoals rimpels zijn grijze haren een zichtbaar teken van het ouder worden. Daar is niets mis mee. Het maakt simpelweg deel uit van het leven. Maar hoe verandert je haarkleur naar grijs? Grijs haar wordt veroorzaakt door verouderde melanocyten, de cellen die het pigment melanine produceren. Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit.

Groeien er meer grijzen haren wanneer je er een uittrekt?

Er wordt gezegd “als je je grijze haren eruit trekt, dan groeien ze sneller terug”. We hebben goed nieuws voor je: dit is namelijk niet zo. Je krijgt niet meer grijze haren als je ze eruit trekt. Dat haarzakje begint niet twee haren te laten groeien in plaats van alleen die ene grijze joekel. Elk haarzakje kan maar één haar produceren. Dus plukken verandert niets.

komen er meer grijze haren als je er eentje uittrekt

Een haarexpert vertelt dat er zal niet meer voor in de plaats komen. “Denk er eens over na: er groeit maar één haar per follikel, dus het plukken van een enkele haar zal niet noodzakelijkerwijs leiden tot andere grijze haren om te ontkiemen. Als je merkt dat er meer grijzen opduiken, is dat waarschijnlijk te wijten aan natuurlijke veroudering, niet omdat je een eenzame haar er uit hebt getrokken. Natuurlijk, als dit voortijdige grijzen zijn, kun je misschien het zilver vertragen, kijken hoe je die grijze strengen hier kunt voorkomen.”

Moet je grijze haren eruit trekken of laten zitten?

Verandering van de kleur van je haren zijn niet alleen een teken van veroudering, maar kun je onder andere ook krijgen door stress. Haren eruit trekken verandert niets aan het groeiproces van het haarzakje. Als je de haar eruit trekt, groeit het hoogstwaarschijnlijk wel terug. Maar als je de wortel van het haarzakje mee hebt getrokken, kan het zijn dat er helemaal geen haar meer groeit op die plek. Dan kan je de grijze haar beter laten zitten en het omarmen.

Benieuwd hoe jij toch aan al die grijze plukken komt? Lees dan alle mogelijk oorzaken van grijs haar.