Vriendschappen en relaties
Stap 1 is realisatie. Merk je dat je eigenlijk altijd naar je vriendin gaat en die wekelijkse meet-ups met vrienden steeds vaker overslaat? Moet je ver naar beneden scrollen in je WhatsApp lijst om je beste vrienden te kunnen vinden? Dan gaat er dus iets mis. Ook als je na een tijd weer bij je vrienden komt en de verhalen die worden verteld niet kan volgen omdat je er zo weinig bent geweest, moet je je realiseren dat je de vriendschap op het spel zet.
Het is vaak ook niet genoeg om alleen fysiek op te komen dagen. Ben je er met je hoofd wel bij? Of zitten je gedachten heel ergens anders? Negeer je appjes en belletjes van je vrienden en familie, omdat je geen zin hebt om met ze te praten (omdat het je eigenlijk toch niet interesseert)? Trek dan aan de bel.
Terug in contact komen met je vrienden
Goed, je hebt dus de reality-check gehad. Hoe pakken we het nu verder aan? Het blijkt makkelijker dan je misschien denkt. Zoek eens een keer zelf contact met je vrienden, in plaats van dat zij dit constant bij jou moeten proberen. Een vriendschap werkt namelijk twee kanten op. Vraag of ze een keer langskomen en laat je vriendin weten dat je die avond (vrijwel) niet bereikbaar zult zijn, omdat je een vriendenavond hebt gepland. Mocht ze hier boos om worden, dan is ze misschien toch niet zo perfect als je al die tijd hebt gedacht. Iedereen heeft contacten buiten de relatie nodig. Als ze je probeert weg te houden van je vrienden, is dit een van de tekenen van een slechte relatie.
Ook is het aan te raden niet te veel te praten over hoe perfect/mooi/lief je vriendin is. Misschien vragen ze zelf even hoe het gaat tussen jullie, maar ze zitten echt niet te wachten op jullie complete levensverhaal samen. Vraag in plaats daarvan naar hoe het met hen gaat, met werk, hun studie of hún liefdesleven. Als je (oprecht!) interesse in hen toont, zullen ze snel weer openstaan voor de vriendschap zoals hij was voordat je een relatie kreeg.
Als je het idee hebt dat je vrienden steeds minder contact met je willen, ga een eerlijk gesprek aan en vraag om de reden. Vraag hoe je een betere vriend kunt zijn. Misschien is het passend om je excuses aan te bieden voor je afwezigheid. Vraag jezelf daarnaast af: als ik zo behandeld werd zoals ik heb de laatste tijd heb behandeld, hoe zou ik me voelen?
Balans is de sleutel
Je geeft enorm veel om je partner, en dat is begrijpelijk. Maar je vriendschappen weggooien voor je relatie? Dat is nooit een goed idee. Het gaat er dus om dat je de tijd die je kunt doorbrengen met anderen eerlijk verdeelt. Als jullie samenwonen, zal je partner er iedere avond zijn als je thuiskomt. Daarom zullen je vrienden het appreciëren als je af en toe een avondje met hen doorbrengt. Zorg dat, als je naar je vrienden gaat, je er ook echt bent. In fysieke en mentale vorm. Vraag naar hun levens, wat hen zoal bezighoudt. En vergeet niet af en toe als eerste een berichtje te sturen. Ook jij moet jouw verantwoordelijkheid van jouw kant van de vriendschap nemen.
Zien jullie het long-term samen wel zitten? Check dan hier of ze op lange termijn ook nog relatie materiaal is.