Horror met een twist

De reclamecampagne voor Midsommar mag je er graag op wijzen dat Jordan Peele fan is van deze film. Het lijkt een beetje op wat er altijd op de achterflap van een boek staat. Aan de andere kant, Peele regisseerde in 2017 met veel succes de eigenzinnige horror Get Out. Met andere woorden, hij zal wel weten waar hij het over heeft. Horrorfilm Midsommar kwam in de VS al op 3 juli uit – let op dus dat je de spoilers vermijdt. Want net als Peele berichten veel bioscoopbezoekers over het bizarre, absurde en zeer intense einde. Regisseur Ari Aster maakt in ieder geval een flinke opmars. Vorig jaar had hij veel succes met zijn debuut Hereditary, en nu zet hij de stijgende lijn door.

Midsommar

Midsommar

Dani en Christian zijn een jong, Amerikaans stel, voor wie het relationeel niet voor de wind gaat. Dit komt mede doordat Dani niet echt lekker in haar vel zit. Christian neemt Dani mee naar een festival in Zweden, waar hij eigenlijk van plan was zelf heen te gaan. Dit festival is een mid-zomer feest, dat gehouden wordt in het schitterende, idyllische, maar ook afgelegen binnenland van Zweden. Extra speciaal is dat dit mid-zomerse feest slechts eens in de negentig jaar gehouden wordt. Het belooft een magische en onvergetelijke ervaring te worden, en onvergetelijk, dat wordt het zeker. De activiteiten die in groepsverband worden uitgevoerd, worden steeds luguberder, bizarder en bloederiger.

Midsommar

Vanaf vandaag in de bios

Het gaat goed met de horrorfilm. Het is opvallend dat voor een genre dat zo vastgeroest zit in vaste stijlkenmerken – zoals stilte voor een schrikmoment – er toch zoveel vernieuwing in zit. Films als A Quiet Place en het eerder genoemde Get Out doen veel voor het horrorgenre. Zo ook Ari Aster. Wat apart is voor Midsommar, is dat de gehele film zich bij fel daglicht afspeelt en de horror toch bizar en eng belooft te zijn. Hoofdrollen zijn er voor Florence Pugh en Jack Reynor. Haar zou je kunnen kennen van de Netflix-film Outlaw King, hem van Transformers: Age of Extinction. Ook zijn er rollen voor William Jackson Harper (Chidi in The Good Place) en Will Poulter (Bijvoorbeeld de Maze Runner-reeks). Midsommar gaat in ieder geval belangrijk in het zomerseizoen worden en is vanaf vandaag, donderdag 25 juli, in de bioscoop te zien.

Liever thuis op de bank? Bekijk La Casa de Papel seizoen 3 nu op Netflix.