Michael Fassbender als Bobby Sands in de film Hunger

De acteur Michael Fassbender heeft veel grote producties op zijn naam staan. Denk aan films zoals 12 Years a Slave, de X-Men films, Steve Jobs en Inglorious Basterds. Ook in de film Hunger uit 2008 is hij te zien. Zijn filmrol in die waargebeurde film was tamelijk bizar te noemen. Hij moest er namelijk maar liefst 19 kilo voor afvallen. Dat heeft alles te maken met het onderwerp van de film. De titel verklapt het al: in de dramafilm leidt zijn personage Bobby Sands een hongerstaking in de gevangenis.

Michael Fassbender

Heftige hongerstaking

In Hunger zit Bobby Sands in de gevangenis een lange straf uit. Samen met zijn medegevangenen weigert hij om mee te werken met het gevangenispersoneel. Zo besluiten ze om het gevangenisvoedsel op de muren te smeren, willen ze het gevangenistenue niet aan en willen ze ook niet worden gewassen. Dat alles om de politiek te dwingen veranderingen in te voeren binnen de gevangenis, maar er komt geen gehoor. Uiteindelijk ziet Bobby zich genoodzaakt om dan maar te beginnen aan een volgende stap: een hongerstaking.

Michael Fassbender

Negentien kg afvallen voor een filmrol

In de film komt die hongerstaking uitgebreid in bod. Vooral de gevolgen die de lange periode zonder eten heeft voor zijn lichaam wordt (pijnlijk) duidelijk. Niet zomaar een rol die een acteur kan spelen. Michael Fassbender moest er dus ook behoorlijk voor afzien. Voor zijn rol woog hij zo’n 76 kilo en na die 19 kilo afvallen dus nog maar 57. Dat deed hij onder andere door maar 900 kilocalorieën per dag te eten en veel te sporten.

Op IMDb krijgt Hunger een 7.5 als score. De film is bij lange na niet de enige waarvoor een acteur behoorlijk moest afvallen. Zo deed Matthew McConaughey dat eerder ook al voor zijn rol in de waargebeurde film Dallas Buyers Club