Matthew McConaughey moest als acteur veel afvallen voor een rol

Waar we vooral zien dat veel acteurs voor filmrollen hun spieren trainen en moeten aankomen, is dat niet het geval met Matthew McConaughey. Voor zijn rol in het waargebeurde Dallas Buyers Club moest hij juist veel afvallen. Hij speelt in de film een personage uit de jaren ’80 van Amerika dat wordt geconfronteerd met een aids-diagnose. Het personage valt veel af in de film en dat moest de acteur vervolgens ook in het echt doen. Waar Matthew McConaughey aan het begin 183 pounds woog (zo’n 83 kilo), woog hij aan het einde nog maar 136 pounds. Dat komt overéén met 63 kilo. Hij viel voor zijn rol in de film dus maar liefst 21 kilo af.

Een jaar voordat de film Dallas Buyers Club verscheen, speelde Matthew in de film Magic Mike (2012). Check hieronder een foto van de laatstgenoemde film, waarin de acteur zeer gespierd is:

magic mike

In samenwerking met een diëteste focuste Matthew McConaughey zich op een ‘gezonde’ manier om zoveel gewicht te verliezen. Het zorgde ervoor dat hij in 4 maanden tijd zo’n 1.1 kilo per week afviel.

Hieronder is een shot te zien uit de film Dallas Buyers Club (2013). Wat een verschil.

Matthew McConaughey afvallen voor film Dallas Buyers Club (1)

Hij was niet de enige die voor z’n rol in Dallas Buyers Club veel moest zien af te vallen. Ook Jared Leto is te zien in de film. Hij verloor uiteindelijk zo’n 14 kilo voor zijn rol in de heftige film.

Waargebeurde heftige verhaal is de inspiratie van Dallas Buyers Club

In Dallas Buyers Club staat het waargebeurde verhaal centraal van Ron Woodroof. Ron kreeg in 1985 te horen dat hij hiv had. In die periode werd er nog weinig gedaan aan onderzoek en bestrijding van aids en hiv. Hij besloot daarom zelf op te experimenteren met medicijnen. Deze medicijnen en geneesmiddelen, die niet waren goedgekeurd in Amerika, smokkelde hij het land in. Daar gebruikte hij ze zelf, maar zorgde hij er ook voor dat hij ze deelde met andere patiënten. Dit moest natuurlijk in het geheim. De handel die Ron er op nahield wordt bedoeld met de ‘Dallas Buyers Club’.

 

De film won veel prijzen, waaronder de Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol en Beste Mannelijke Bijrol. De transformatie van Matthew McConaughey en Jared Leto hebben dus hun vruchten afgeworpen. Op IMDb krijgt de film een 8.0. Je kunt hem vinden op Netflix. Of hij nou erg is aangekomen of juist afgevallen: wat ons betreft blijft Matthew McConaughey één van de 10 stijlvolste acteurs van Hollywood.