Hoe kan je je mentale gezondheid verbeteren?

Of je nou student bent, net aan een nieuwe baan begint, een start-up runt of al een tijd steady in een werk-omgeving ronddwaalt: in iedere leeftijdsgroep en levensfase komen mentale problemen voor. Ook een omgeving waar je in zit kan voor mentale problemen zorgen. Zelfs een deprimerend wereldbeeld veroorzaakt door het nieuws kan je gezondheid beïnvloeden. Simpele handigheden helpen je om je mentale gezondheid goed te houden, maar mocht je al een tijdje niet goed in je vel zitten, raadpleeg dan nu de huisarts.

1. Oefen met positief denken

Optimisme is goed voor de mens. Optimisten hebben 35% minder kans op een hartaanval of beroerte, hebben een sterker immuunsysteem; en leven zelfs langer. Uit een onderzoek uit 2019 bleek dat mensen met de meest positieve vooruitzichten de grootste kansen hadden om 85 of ouder te worden.

Een optimist zijn betekent niet dat je de stress uit het dagelijks leven negeert. Het betekent simpelweg dat je jezelf niet onnodig de schuld geeft wanneer je te maken krijgt met tegenslagen. Als je een uitdaging of obstakel tegenkomt zie dit dan als tijdelijk of zelfs positief, waardoor je kunt leren en groeien. Wanneer je leert uitdagingen op deze manier aan te pakken, word je vanzelf een gelukkiger mens.

2. Doe vrijwilligerswerk

Studies hebben aangetoond dat het welzijn van anderen boven het onze plaatsen (zonder iets terug te verwachten) de beloningscentra van de hersenen stimuleert. Die feel-good chemicaliën overspoelen ons systeem en produceren een soort ‘helper’s high’. Je zorgt dus voor jezelf door goede dingen voor anderen te doen.

Hebben je weinig tijd? Er is ook aangetoond dat alleen al ‘het geven’ – wat dat dan ook is – onze gezondheid verbetert. Een voorbeeld hiervan kan zijn het adopteren van een wild dier aan de andere kant van de wereld. Je doet feitelijk niets anders dan geld geven, maar de positieve feedback die je over het beestje terugkrijgt? Dat laat je goed voelen.

volunteer vrijwilligerswerk

3. Wees dankbaar

Het is wederom meerdere keren wetenschappelijk aangetoond. Het bewust zijn van onze blessings beschermt ons tegen angst en depressie en stimuleert optimisme. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Een van de beste manieren om dankbaarheid tot een onderdeel van je leven te maken, zeggen experts, is om een ​​een aparte agenda bij te houden. Koop een agenda, eentje die je niet voor afspraken gebruikt, en schrijf elke dag op wat voor positieve en dankbare momenten je hebt meegemaakt. Het maakt niet uit hoe klein of groot, maar door ze op te schrijven leer je ze te waarderen.

Een andere manier om dankbaarder te worden is mindfulness, waarbij je hetzelfde doet, maar dan in vorm van meditatie.

Als je elke avond twee minuten vrij maakt, kan dat gevoel van waardering zich uitbreiden naar andere aspecten in je leven en een betere geestelijke gezondheid versterken.

4. Geef aandacht en zorg aan sociale contacten

“Mensen die meer sociaal verbonden zijn met familie, vrienden en/of gemeenschap, zijn gelukkiger, fysiek gezonder en ze leven langer dan mensen die minder goed verbonden zijn,” zei Harvard-psychiater Robert Waldinger in zijn populaire TEDx-talk ‘What Makes a Good Life?‘.

mentale gezondheid verbeteren anno 2020

Je hoeft geen betrokken relatie te hebben of tientallen vrienden te hebben om dit voordeel te krijgen. In dit geval gaat het om de kwaliteit van de relatie. Een goede vriend, collega of partner waar je veel om geeft kan al genoeg zijn. Verwaarloos je beste vriendschappen niet.

5. Vind een doel

Het gevoel van het vinden van een doel draagt ​​enorm bij aan welzijn en een langer, gelukkiger leven. Psycholoog Martin Seligman van de Universiteit van Pennsylvania zegt dat een gevoel van doel voortkomt door een deel te zijn van iets dat groter is dan wijzelf. Hij wijst op religie, familie en sociale maatschappelijke initiatieven als manieren om de betekenis in ons leven te vergroten.

“Als je enige taak is om het beste voor jezelf te bereiken, wordt het leven gewoon te stressvol, te eenzaam – op die manier zul je hoe dan ook falen. In plaats daarvan moet je het gevoel hebben dat je bestaat voor iets groters, en die gedachte neemt een deel van de druk weg,” aldus Richard Layard, auteur van het boek ‘Happiness: Lessons From a New Science’.

Er zijn een aantal manieren om gelukkiger te zijn. Check deze tips om lekker in je vel te zitten.