Medicatie innemen met koffie of frisdrank, is dat goed?

Hoewel in de gebruiksaanwijzingen van medicatie staat aangegeven dat je het met een glas water weg moet spoelen, blijkt dat toch lang niet iedereen water gebruikt. De meeste mensen gebruiken in plaats van water frisdrank (13%) gevolgd door koffie (8%) en melk (4%). Dit blijkt uit een onderzoek van het KU Leuven onder tweeduizend personen. Toch is het het verstandigst om je medicatie met water in te nemen. Zo maakt melk namelijk de werkzame stof van antibiotica ongedaan en kan pompelmoessap zelfs gevaarlijk zijn wanneer je een geneesmiddel neemt. Het effect van een geneesmiddel kan samen met een glas pompelmoes zelfs vijf tot tien keer sterker zijn dan hetzelfde geneesmiddel met een glas water. Zelfs kleine hoeveelheden pompelmoessap kunnen in combinatie met geneesmiddelen ernstige bijwerkingen hebben, aangezien het sap de werkzame stof in het bloed verhoogt. Ook medicatie en alcohol is geen slimme combinatie bij het innemen van medicatie, want ook alcohol kan de werking van bepaalde geneesmiddelen versterken.

 

En dan zijn er ook nog mensen die hun medicatie innemen met koffie, maar omdat cafeïne een opwekkende werking heeft, kunnen er bij inname van medicatie met koffie of thee ongewenste bijwerkingen ontstaan. Dit is vooral het geval met hartmedicatie, pijnstillers, bloeddrukverlagers, diabetes-, astma en maagmedicatie. Daarnaast kunnen koffie en thee ook nog eens de werking van schildkliermedicatie en ijzersupplementen verminderen.

medicatie innemen slikken met water koffie frisdrank

Gebruik een glas water

Medicatie kun je dus het beste innemen met een glas water. Dit is ook al uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar voren gekomen. Als je je pillen droog inneemt, worden ze trager in het lichaam opgenomen en kan je maagslijmvlies zelfs geïrriteerd raken. Zo staan ontstekingsremmers en bisfosfonaten bekend om hun irriterende werking. Daarom is het extra belangrijk om je medicatie met een glas water te nemen, en het liefst met een vol glas water.