Alcohol drinken tijdens het gebruik van medicijnen

Het drinken van alcohol in combinatie met medicijnen kan hoofdpijn, misselijkheid en slaperigheid veroorzaken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot hartproblemen, inwendige bloedingen en kun je moeite krijgen met ademhalen. Daarbij heeft het ook een invloed op de manier waarop je lichaam de medicatie opneemt. Zo kan alcohol er in sommige gevallen namelijk voor zorgen dat je lichaam de medicatie sneller absorbeert, waardoor deze minder effectief wordt. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Zo kan het de medicatie vertragen, waardoor deze giftiger wordt. Het is natuurlijk altijd belangrijk om het etiket van je medicatie te controleren op bijwerkingen en eventuele interacties met alcohol en andere medicatie.

 

Bij deze medicatie is alcohol een no go

Stel je dit voor – je slikt medicatie en de drang naar een klein slokje komt opzetten. Maar wacht even. Dit is geen typisch cocktailfeest. Het gevaar is groot. Let dus goed op, want bij deze medicatie mag je absoluut geen alcohol drinken.

medicatie alcohol

1. Prednison

Het drinken van alcohol tijdens het gebruik van corticosteroïden zoals prednison kunnen de bijwerkingen van het medicijn verhogen. De bekendste bijwerkingen van Prednison zijn brandend maagzuur, hoofdpijn, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Als je deze bijwerkingen bij jezelf ervaart, zal het drinken van alcohol deze alleen maar verergeren. Daarbij kan bij langdurig gebruik van prednison ook je immuunsysteem onderdrukt worden. Ook het drinken van alcohol onderdrukt je immuunsysteem, waardoor deze combinatie de kans op infectie sterk vergroot.

Op lange termijn verhoogt deze gevaarlijke combinatie het risico op osteoporose. Het kan namelijk de gezondheid van je botten in gevaar brengen. Ook veroorzaakt langdurig alcoholgebruik zoals iedereen wel weet schade aan je lever. In combinatie met prednison worden deze negatieve effecten op je lever alleen maar erger en kan het zelfs fataal aflopen.

2. Antibiotica

Het is algemeen bekend dat je het drinken van alcohol tijdens je antibioticakuur beter kunt vermijden. Zo kan de werking van antibiotica sterk verminderen, waardoor het minder effectief wordt in het bestrijden van infecties. Daarbij krijg je door alcohol snel last van een verstoorde slaap en uitdroging. Tijdens een bacteriële infectie zijn deze twee dingen essentieel voor het herstelproces.

3. Antidepressiva

Alcohol in combinatie met antidepressiva kan de bijwerkingen van het medicijn versterken. Zo kun je je extra slaperig, suf en duizelig voelen. Daarbij krijg je ook nog eens een verminderde coördinatie. Net als bij de antibiotica kan alcohol in combinatie met antidepressiva het effect verminderen, waardoor de behandeling minder effectief wordt. Ook kunnen je depressieve gevoelens alleen maar versterkt worden door het gebruik van alcohol.

medicatie alcohol

4. Pijnstillers

De combinatie van pijnstillers met alcohol kan leiden tot maag- en darmbloedingen, een verhoogd risico op maagzweren en leverbeschadiging. Ook in dit geval kan het de werking verminderen waardoor de pijn niet voldoende wordt verlicht, wat zonder het gebruik van alcohol waarschijnlijk wel het geval is.

5. Slaapmiddelen

Alcohol versterkt het kalmerende effect van slaapmiddelen zoals benzodiazepines, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs het verliezen van je bewustzijn. Dit kan erg gevaarlijk zijn als je van plan bent om te gaan rijden of als je slaapt. De effecten van kalmerende middelen of slaappillen in combinatie met alcohol zorgen ervoor dat de effecten worden verdrievoudigd.

6. Bloeddrukmedicatie

Alcohol verandert het effect van bloeddrukmedicatie. Zo kan het ervoor zorgen dat je bloeddruk te laag wordt, wat duizeligheid en flauwvallen als gevolg heeft. Daarnaast kunnen sommige bloeddrukmedicijnen in combinatie met alcohol leiden tot hartritmestoornissen en hartkloppingen.

Deze medicatie kan je dus beter niet met alcohol combineren. Mocht jij toch willen weten of één glaasje moet kunnen, raadpleeg dan een arts. Hij of zij kan jou hier het beste bij adviseren.