De race voor secretaris-generaal van de NAVO

Waarom is Mark Rutte frontrunner voor deze positie? Dit komt doordat hij niet alleen de langstzittende leider in de EU is, maar hij heeft ook een flink internationaal netwerk opgebouwd. Plus, Nederland heeft al eerder leiders geleverd aan de NAVO, dus het zou een soort van continuïteit zijn.

Maar wacht even, het is niet allemaal gedane zaak voor Rutte. Hij heeft flinke concurrentie. Kaja Kallas uit Estland en Ursula von der Leyen uit Duitsland zitten ook in de race. De komende weken zal ons meer inzicht geven hoe en wat.

Hoeveel gaat Mark Rutte mogelijk verdienen?

Wat betreft het salaris valt er weinig te klagen. De NAVO-baas zit er namelijk warmpjes bij, met een vet salaris en allemaal extraatjes. Daarnaast mag hij ook nog eens de financiën van die hele organisatie managen, dat is niet niks.

Deze functie bij de NAVO levert Mark Rutte een hoog maandsalaris van 26.878 euro binnen. Andere extraatjes die erbij komen zijn een behoorlijke onkostenvergoeding, gratis onderdak, een complete hofhouding tot zijn beschikking én hij behoort bij de best beveiligde personen op deze planeet. Dit is toch net wat anders dan het salaris van Mark Rutte als minister-president van Nederland.

Wat doet zo’n NAVO-baas allemaal?

De functie van Secretaris-generaal is overigens een behoorlijke te noemen. Je moet overal ter wereld de alliantie vertegenwoordigen, militaire en politieke activiteiten coördineren en ook nog eens de portemonnee en het personeel van de NAVO beheren. Dat is niet bepaald een negen-tot-vijf-baantje te noemen.

Het budget wat de Secretaris-generaal van de NAVO dus mag gaan spenderen is maar liefst 370 miljoen euro dit jaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het militaire budget van 2 miljard euro en een investeringspotje van 1 miljard euro.

Mark Rutte lijkt serieus te zijn over die job bij de NAVO. Als hij het pakt, is dat niet alleen een dikke eer voor Nederland, maar het zou ook erg lucratief voor de premier zijn.