1. Verlaag de thermostaat

Een heerlijk warm bed, ideaal om lekker in te slapen. Maar toch is bewezen in een recent onderzoek van de National Sleep Foundation dat 79 procent van de mensen beter kan slapen in koelere temperaturen. Wat is de beste temperatuur voor de slaapkamer?

beste temperatuur slaapkamer

Experts zeggen tussen de 60 en de 67 graden Fahrenheit. Dit is tussen de 15 en de 19 graden Celsius. De meeste huishoudens hebben hun thermometer al rond de 19 graden staan, dus je hoeft hem nog meer een klein duwtje te geven. Je lichaamstemperatuur daalt van nature in de avond een paar graden, zodat jouw hersenen weten dat het tijd is om te gaan slapen. Een koelere kamer helpt met dezelfde signalen creëren.

2. Verminder het blauwe licht voor het slapen

Je hebt het vast al vaak genoeg gehoord: niet te lang naar je telefoon of televisie kijken voordat je gaat slapen. Maar daar is een hele logische verklaring voor. Het blauwe licht dat de apparaten uitstraalt, stimuleert de productie van chemicaliën die in jouw lichaam vertellen dat het tijd is om wakker te worden. Mocht je nou eigenwijs zijn, zet dat je laptop of telefoon in de speciale “nachtmodus”. Deze zorgt ervoor dat het blauwe licht vervangen wordt door geel.

3. Lavendel helpt met ontspannen

Geuren kunnen je helpen met ontspannen en hoe meer ontspannen je bent, hoe gemakkelijker het is om in slaap te vallen. Een van de geuren die mensen al eeuwenlang gebruiken om te ontspannen, is lavendel. Maar geen zorgen, je hoeft nu echt niet op zoek naar verse lavendel in een tuincentrum. Een paar druppels etherische olie op je kussen of op je lichaam zal genoeg zijn.

tips helpen met slapen

4. Let op met koffie

Een  belangrijke als het aankomt op slaap is je cafeïne-inname. In een onderzoek van de Journal of Clinical Sleep Medicine staat dat cafeïne ruim zes uur voor je slaap een probleem kan geven. Probeer daarom vanaf 15.00 uur over te switchen naar cafeïnevrije koffie.

5. Slapen met ruis op

De ene vindt het heerlijk om te slapen met muziek op en de ander kan dat gewoon niet. Toch is uit een studie van het Journal of Caring Sciences gebleken dat het geluid van ruis kan helpen met in slaap vallen. Tijdens deze studie bleek dat de ziekenhuispatiënten, die eerst minder dan vijf uur slaap per nacht kregen, hun slaaptijd tot boven de zeven uur wisten te verlengen met behulp van de ruis. Dus probeer het eens!

Een ding is in ieder geval zeker, je slaap is belangrijk. Maar wist je ook dat te weinig slaap invloed heeft op je testosteron?