Als je moet, dan moet je

Zit je in een vergadering? Moet je een presentatie houden? Ben je op een eerste date? Ja hoor, je voelt je buik al borrelen en je weet precies hoe laat het is: de lucht moet eruit. Als je een beetje pech hebt dan is het ook nog één die meteen alle aandacht op je vestigt; ze komen ook altijd opzetten op moment waarop het absoluut niet goed uitkomt. Helaas doet je lichaam gewoon z’n werk en komt dat niet altijd overeen met jouw eigen dagindeling. Soms is het toch verstandiger om het even in te houden, maar daar krijg je dan op langere termijn weer buikpijn van. Het beste is dus om het gewoon te laten gebeuren.

Waarom maken we er eigenlijk zo’n groot ding van? Iedereen laat scheten, dus waarom iedereen zich er zo voor schaamt is eigenlijk onnodig, toch? Vaak is het een kwestie van comfortabel met elkaar worden. Als je eenmaal een scheet hebt gelaten in het bijzijn van je vrienden of partner is de spanning er letterlijk en figuurlijk af. Toch blijft het wel altijd even een dingetje waar je overheen moet komen. Helaas denkt alleen niet iedereen hier zo over. In Australië is er namelijk een getrouwd stel dat de aardige relatieproblemen heeft overgehouden aan deze lichamelijke functie.

Man bekritiseert zijn vrouw omdat ze een scheet liet

Je denkt misschien dat het een grapje is – hadden wij ook écht gehoopt –  maar we zijn serieus. Het begon al in het eerste jaar van de relatie, vertelt de Australische vrouw. Zij was met haar man uit geweest samen met wat vrienden van haar. Ergens die avond laat een vriendin van haar een boer. Niet het ergste op de wereld zal je denken, maar daar dacht haar man heel anders over. Hij sprak zijn vrouw namelijk meteen aan op de boer van haar vriendin en dat dit écht niet door de beugel kon. De vrouw heeft dit gesprek goed opgeslagen en heeft er vervolgens negen jaar lang voor gezorgd dat ze nooit boer of scheet in zijn bijzijn heeft gelaten. Maar toen ging het toch een keer mis. ’s Avonds in bed, net voordat ze in slaap viel, liet ze namelijk per ongeluk een scheet. Haar man zat meteen rechtop in bed en gaf aan dat zo ongeveer te goor voor woorden was. Hij is daarna boos gaan slapen. De vrouw heeft de hele nacht wakker gelegen en de volgende ochtend haar excuses aangeboden… Hier gaat iets goed mis, toch?

Eerst leek de man zijn vrouw te vergeven voor de scheet, maar later bleek het hem nog erg hoog te zitten. Bij elk conflict, ruzie of onenigheid noemt hij haar ‘fout’ weer en maakt hij haar belachelijk. Hij vond het laten van scheten of boeren namelijk iets ontzettends ‘onvrouwelijks’ en daarom absoluut not-done. De vrouw zat hier erg mee en besprak de situatie met een vriendin. Godzijdank kon de vriendin absoluut niks hebben van de manier waarop de man zijn vrouw behandelde en zei dat hij eens even lekker normaal moest gaan doen.

Lees ook: Moet je je ex wel of geen tweede kans geven?