Als je een een relatie een tweede kans geeft dan kan het goed maar ook slecht uitpakken. Elke situatie is anders, maar er zijn wel een aantal gevallen waarbij het vaak duidelijk is of een tweede kans geven goed is of niet. Hieronder staan de punten wanneer je een ex wel of niet een tweede kans moet geven.

Wanneer moet je je ex wél een tweede kans geven?

Het kan zijn dat je relatie over is gegaan om een reden die nu niet meer speelt. Denk aan een verslaving of een verkeerde keuze die je partner ooit heeft gemaakt. Soms is het dan nodig om de relatie te verbreken, omdat jij daar zelf ook onder kan lijden. Als die periode voorbij is, kan het zijn dat je ex-partner het leven heeft gebeterd en erachter komt wat diegene mist. Als zij of hij nu écht veranderd is, en je nog steeds van diegene houdt, dan kun je je relatie best een tweede kans geven.

Ook kan het zijn dat je minder lekker in je vel zit wanneer jij de relatie verbreekt. In het begin is het natuurlijk altijd wennen, maar als je achteraf merkt dat je ex-partner een positieve invloed had op jouw leven en geluk, dan is het geven van een tweede kans een goede mogelijkheid.

ex wel of geen tweede kans geven slim of niet

Jullie houden nog super veel van elkaar. Soms is houden van niet genoeg, maar zolang er nog liefde is, is er nog hoop. Jullie weten beide dat er relatieproblemen zijn, dus probeer er bewust van te zijn en ga er aan werken. Zo kunnen jullie een oplossing vinden en op die manier kun je aan je relatie werken en ervoor zorgen dat jullie er samen sterker uitkomen.

Wanneer moet je je ex géén tweede kans geven?

Een van de redenen waarom je je ex zeker niet terug moet nemen, is wanneer je bang bent om alleen te zijn. De angst om alleen te blijven kan zo sterk zijn dat je je gedwongen voelt om weer samen te komen. Als je bijvoorbeeld andere mensen hebt proberen te daten en dit nooit is gelukt, kun je onzeker worden over je toekomst. Om dan terug te gaan naar je ex, is geen goed idee. Jij houdt niet alleen jezelf aan het lijntje, ook je ex-partner. Blijf zoeken totdat je degene tegenkomt met wie je de rest van je leven samen door wil brengen.

Een andere situatie kan zijn dat je het niet voor jezelf doet, maar voor je familie of vrienden. Zij zijn misschien wel super fan van jouw partner en je wil ze niet teleurstellen. Zij kunnen je namelijk aanmoedigen om weer bij elkaar te komen. Je moet je niet overlaten halen door andere om opnieuw in een relatie te stappen.

Het kan zijn dat jullie relatie is beëindigd door heftige jaloezie. Hierdoor kan je het na je relatie ook moeilijk vinden om je ex-partner te zien met andere. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je je ex vreselijk mist. Jaloezie is normaal en verandert het feit niet dat je om een bepaalde reden uit elkaar bent gegaan.

Hoe hak je de knoop door?

Om de knoop door te hakken om te kiezen of je je ex een tweede kans geeft of niet, is het altijd handig om een lijstje te maken. Je kan hierdoor erachter komen of je de tweede kans wel of niet aan moet gaan. Op het lijstje schrijf je de voor- en nadelen van de ander. Als je dan tot de conclusie komt dat de voordelen van de relatie zwaarder wegen dan de nadelen, dan is het geen slecht idee om de relatie een tweede kans te geven. Als het andersom het geval is, dan kan je de tweede kans voorbij laten gaan.

Waar moet je voor oppassen?

Als je een tweede kans aangaat met je ex, kan het zijn omdat diegene zegt ‘ik ben écht veranderd’. Het belangrijk om goed in de gaten te houden of dit wel echt is het geval is. Probeer er in ieder geval voor te waken dat jij vaker in dezelfde onzin trapt.

Werkt het voor jullie toch niet zoals je zou willen? En is de break-up officieel? Check de 5 dingen die je moet gaan doen na een break-up.