Een vervelend belletje van je baas

Tja, als je ergens geen zin in hebt tijdens je zuurverdiende vakantie, dan is het wel om te gaan werken. Dat ene moment van rust in het jaar waar je even niks met je werk hoeft, willen de meeste mensen het liefst zo houden. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat er personeelstekorten heersen wegens ziektes of andere vakanties, waardoor je werkgever jou toch nog wel heel goed kan gebruiken. Stel je krijgt het belletje van je baas, moet je dan opnemen?

 

Als werkgever een vakantie afbreken, mag dat?

Maarten van Gelderen vertelt aan Editie NL dat dit wel verstandig is. Je mag namelijk terug worden geroepen, vertelt de arbeidsrechtadvocaat. Dit zou niet in ieder geval mogen. “Dit zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn als er iemand plotseling ziek is en echt vervangen moet worden. Maar dan moet de werkgever wel de schade betalen, zoals bijvoorbeeld de annuleringskosten, of de autohuur”.

Hij vertelt ook dat het zo kan zijn dat de werknemer bijvoorbeeld al een vakantie heeft geboekt als de werkgever de vakantie heeft goedgekeurd, en dus kosten heeft gemaakt. “Als je dan als werkgever zegt: ‘Ik wil er op terugkomen’, dan moeten er ‘gewichtige redenen’ zijn volgens de wet.”

Noodsituaties

In principe zou je dus in een absolute noodsituatie je werkgever de vakantie kunnen afbreken. De vraag is of dit in de praktijk echt zou gebeuren. “Er is niet per wet geregeld bij welke beroepen dit wel of niet mag, maar bij beroepen waar er meerdere collega’s zijn binnen een bedrijf, die dezelfde functie vervullen, kan ik me dit niet zo snel voorstellen”, aldus van Gelderen. Het zou volgens hem dan ook voornamelijk gaan om mensen die een unieke positie in het bedrijf hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een CEO van een bedrijf.

Enfin, laten we hopen dat jij lekker rustig van jouw vakantie kan genieten. Ben je overigens benieuwd naar hoeveel vakantiegeld je krijgt? Zoveel vakantiegeld krijgt de Nederlander met een gemiddeld salaris.