We geven (te) veel geld uit aan kleding

Het is opmerkelijk hoe gemakkelijk we ons kunnen laten verleiden om buitensporig veel geld uit te geven aan kleding. Vaak realiseren we ons pas achteraf hoe onze maandelijkse uitgaven aan mode zich kunnen opstapelen. Daarnaast heeft het kopen van kleding een aanzienlijke negatieve impact op het milieu.

Het is van cruciaal belang om ons bewust te zijn van ons budget en de verleidingen te weerstaan om impulsieve aankopen te vermijden. Maar hoe doe je dat dan precies? Financiële planners raden een maandelijks budget voor kleding aan.

Financiële planners geven advies over budgettering

Dat we veel van ons geld uitgeven aan kleding is duidelijk. Peter Dunn vertelt in een interview dat volgens hem slechts vijf procent van het nettoloon aan kleding moet worden besteed. Dit uiteindelijke bedrag is dus voor iedereen verschillend en afhankelijk van het loon dat je krijgt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat andere kosten, zoals onvoorziene uitgaven voor autopech, een kapotte telefoon of stijgende vaste lasten, dit bedrag nog verder kunnen beïnvloeden.

trending kledingstukken heren 2023 lente zomer

Hoe je dit het beste kan berekenen? Neem hiervoor je nettoloon en vermenigvuldig dit simpelweg met 0,05. Het bedrag wat hier uit komt is idealiter jouw persoonlijke budget voor kleding per maand. Bijvoorbeeld, als je nettoloon €3000,- is, zou je ongeveer €150 per maand aan kleding mogen besteden. Dit is al een aardig wat geld om aan kleding uit te geven.

Maandelijks budget voor kleding

Als je nu kijkt tussen je bankafschriften en ziet dat je het aangegeven bedrag overschrijdt, is het handig om hierop te besparen. Je zou bijvoorbeeld een lijst maken van de items die je wilt kopen en je hieraan houden. Zo kun je impulsaankopen vermijden. Maar als je een duurder item op het oog hebt, probeer dan jezelf te beperken tot slechts één kledingstuk per maand, zodat je andere budgetten niet in gevaar komen. Ben je een echte kleding fan? Dan kan je ook ergens anders in je maandelijkse budgetten wat bezuinigen. Een stijlvolle jeans kan tenslotte al eenvoudig (minstens) de €100,- aantikken.

Het is essentieel om een verstandig en gecontroleerd uitgavenpatroon te handhaven, vooral als het gaat om kledingaankopen, om financiële stabiliteit te waarborgen en onvoorziene tegenvallers het hoofd te bieden. Maar wat natuurlijk nog beter is, is om het budget voor kleding op je spaarrekening opzij te zetten wanneer je het niet gebruikt. Dit is zowel beter voor je eigen portemonnee, je spaardoelen maar ook het milieu, door duurzaam met kleding om te gaan.

 

Lees ook: Dit bedrag moet je per maand sparen om miljonair te zijn op je 65e.