Het drijvende paleis van ruim 1,3 miljoen

Midden in het centrum van Amsterdam ligt hij, op Amstel 13. Naast de Nationale Opera & Ballet ligt een zwart schip te koop genaamd ‘Friese Franje’. Het is niet de enige brute woonboot in Amsterdam, maar deze is zeker niet te missen. Dit 29 meter lange huis is uitgerust met een luxueuze keuken, drie slaapkamers en twee badkamers. Op het dek van de boot is nog plek genoeg voor een terras, waar je veel zon hebt. Zowel in de keuken als in de woonkamer, waar je binnenkomt, heb je plek om te zitten aan een grote tafel. Van de buitenkant ziet het er meer uit als een groot, zwart schip, maar van binnen ben je van alle luxe voorzien. De woonboot lig 1.4 meter diep en is ook vrij hoog. Dit hoogteverschil wordt goed benut waardoor een ruime inrichting mogelijk is.

luxe woonboot
Bron: Sotheby’s International Realty

Zo’n luxe woonboot, en toch nog niet verkocht

Je zou zeggen dat het verrassend is dat een woonboot met zoveel luxe en op zó’n mooie locatie nog niet verkocht is. Toch is er wel een verklaring voor. De financiering voor een woonboot is namelijk een stuk lastiger dan die van een ‘gewoon’ huis. Het is namelijk niet meer mogelijk om een hypotheek te krijgen op je woonboot. ING is gestopt met het verstrekken van hypotheken op woonboten, omdat de markt volgens hen “te risicovol en complex” is. Rabobank biedt nog wel hypotheken aan op woonboten, maar die financiert niet de ligplaats. Bij deze woonboot is daarom maar de helft van de waarde met een hypotheek te financieren, en de rest zou contant afgerekend moeten worden.

Luxe woonboot te koop
Bron: Sotheby’s International Realty

Een woonboot geschikt als tweede huis

Een managing partner van Sotheby’s, die de woonboot aanbiedt, zegt dat er wel degelijk mensen zijn die 1.395.000 euro kunnen neerleggen. Alleen is niet iedereen geïnteresseerd in een woonboot, omdat het een heel specifiek soort vastgoed is. Het zou wel geschikt zijn als een pied-à-terre, en is na de anderhalf jaar lange renovatie uitgerust met duurzame materialen. En het resultaat liegt er niet om: we kijken graag even goed naar dit drijvende paleis.

woonboot
Bron: Sotheby’s International Realty
Bron: Sotheby’s International Realty
woonboot
Bron: Sotheby’s International Realty
Bron: Sotheby’s International Realty