Ken je lichaam

Als 20-jarige student kon je lichaam een stuk meer aan dan nu. Stiekem weet je het, maar het feit accepteren dat je maandag niet meer fit bent nadat je een weekend te diep in het glaasje hebt gekeken kan nogal confronterend zijn. ‘Leven voor het weekend’ is veranderd in ‘leven voor de week en genieten in het weekend’. Verplichtingen en verantwoordelijkheden groeien nu eenmaal mee met de leeftijd. De tijd van brakke schooldagen in de banken is voorbij en prestaties op het werk moeten geleverd worden. Zorg dat je bewust bent van de veranderingen die je lichaam doormaakt.

levenslessen MAN MAN

Durf te investeren

Investeren is zeer belangrijk naarmate je ouder wordt. Dan bedoelen we niet investeren in aandelen, wat natuurlijk ook een goede optie kan zijn, maar investeren in waardevolle dingen. Probeer te investeren in een waardevaste garderobe die lang meegaat. Zo zijn er talloze tijdloze items waar jij jarenlang plezier van kan hebben. Kijk eens goed naar alle vrienden om je heen. Er is nu eenmaal minder tijd om evenveel aandacht te besteden aan iedereen. Durf te kijken naar welke vrienden je écht vrienden kan noemen. De personen waar jij altijd op kon rekenen, in goede en in slechte tijden. Zij zijn het investeren waard.

Investeer ook in de toekomst door goed te presteren op werk en door op sociaal gebied een duidelijk beeld te hebben van waar je heen wilt. Een relatie met 2 kinderen hoeft dan niet per se het doel te zijn wanneer jij denkt het vrijgezellenleven nog niet gezien te hebben, maar wees eerlijk naar jezelf om zo optimaal te kunnen genieten.

Creëer je eigen levenslessen

“Dan begint het echte leven” – een uitspraak vaak gedaan over de tijd dat fulltime werken geen uitzicht meer is, maar de onmisbare realiteit. Dit is zeker niet het geval.

Elke fase in je leven is anders en dus een unieke ervaring an sich. Zo creëer jij je eigen levenslessen waar jij én anderen van kunnen leren. In elke periode maak je weer dingen mee en leer je dingen die je later weer kan gebruiken. Geniet overal optimaal van en wees niet bang voor veranderingen. Wacht niet totdat het echte leven begint, maar begin zelf met echt te leven.

finally

Neem je verantwoordelijkheid

Het is belangrijk te weten waar je prioriteiten liggen en je hierna te gedragen. Wees eerlijk over afspraken die je maakt. Toch even met vrienden een borreltje doen op een dinsdagavond wordt je met de krappe planningen vaak niet in dank afgenomen. Zorg tevens voor een stabiele financiële situatie waarbij je op tijd al je rekeningen betaalt, je bezig bent met je pensioen en genoeg spaart voor eventuele noodgevallen. De tijd van aankloppen bij je ouders voor nood is allang voorbij. Wees daarnaast op tijd voor afspraken. In je studententijd was dit nog grappig en karakteristiek, maar nu is het vooral vervelend. Punctualiteit laat zien dat je je zaken op orde hebt.

Vergeet ook niet te genieten voordat het zover is. Er zijn nu eenmaal dingen die je niet meer kan doen naarmate je ouder wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voor je 30ste een half jaar hebt gereisd.