De een maakt reis na reis en voor de ander is het een stap die niet zo 1 2 3 gezet is. Een verre reis, maandenlang. Iedereen heeft een droomland om te bezoeken. Nieuwe culturen, landschappen en het idee van totale vrijheid. Er zijn meerdere mogelijkheden om te reizen. Na je studie kun je de keiharde realiteit van het echte leven nog een jaartje ontlopen door te gaan backpacken. Toch is het reizen niet iets wat je persé meteen na je studie moet gaan doen. Het kan raadzaam zijn om even te wachten, ervaring op te doen en te proeven hoe het is om als werkende door het leven te gaan. Vervolgens neem je een sabbatical. Je bent er in de jaren dat je werkend was (hopelijk) achter gekomen waar je passies liggen en waar zeker niet. Vervolgens ga je op reis: je ontdekt jezelf, reflecteert in helikopterview terug op de afgelopen jaren en stippelt voor jezelf uit wat je in de toekomst gaat doen. Het kan je leven de wending geven die het nodig had. Een moment van besef. Of je dit meteen na je studie doet of na enkele jaren gewerkt te hebben, iedereen moet voor zijn 30ste minstens een half jaar gereisd hebben. De keuzes waar en wanneer liggen bij jou.

Ben je niet overtuigd? Wij hebben de redenen voor jou op een rijtje gezet:

man man reizen

Het opent je ogen

Sta open voor nieuwe culturen. Doe dingen waarvan je eerder zei ze nooit in je leven te doen. Ontmoet mensen die je anders niet zou aanspreken. Reizen verbreedt jou kijk op mensen en situaties. Wanneer je weer ‘down to earth’ bent zal deze kwaliteit jou helpen in het zakenleven. Zo zul je anders naar problemen en situaties kijken.

Je leert jezelf kennen

Voor velen is het boeken van een verre reis alleen al een obstakel. Het reizen zelf is een grote stap uit die oude, vertrouwde comfort zone. Pas wanneer jij volledig uit je comfort zone stapt ontdekt je de ware kwaliteiten die je beschikt. Hierdoor weet je wat je aan jezelf hebt en kun je je eigen kwaliteiten maximaal benutten. Doe hier je voordeel mee. Zowel op reis als later.

man man reizen 2

Je ontwikkelt kwaliteiten waarvan je niet wist dat je ze had

Waneer je op reis gaat zul je momenten ervaren en dingen doen waarvan je eerder nooit zou hebben gedacht dat je deze ooit zou doen. Had jij ooit gedacht dat je die rondrit op een motor door Vietnam zou maken? Op de top van die hoge berg zou staan? Nee, wij ook niet. Echter gaat dit nog veel verder. Het helpen van een oud vrouwtje, wiens taal jij niet spreekt en vice versa. Soms zijn het kleine dingen. Toch ontdek jij tijdens het reizen kwaliteiten waarvan je nooit gedacht zou hebben over deze te beschikken.

Perspectief

Door verschillende soorten mensen en culturen te ontmoeten en te ontdekken leer je dat de manier hoe jij kijkt naar de wereld toch een klein beetje kan afwijken van hoe anderen dat doen. Voor velen zal die reality-check leiden tot een positieve mindset, naar jezelf en naar anderen toe.

man man reizen

De uitdaging

De uitdaging wanneer je uit het vliegtuig stapt en je een taxichauffeur de weg moet wijzen door een stad waar jij nog nooit bent geweest. Boodschappen doen terwijl je geen enkele letter op het etiket kan lezen. Dit zijn slechts twee punten die je in de eerste 15 minuten van je reis zult ervaren. En er zullen er vele volgen. Reizen zit vol uitdagingen. Uitdagingen die jij overwint.

Dromen die uitkomen

Of dit nou surfen op Bali, op een motor rondrijden door Vietnam of de straten van Tokyo is, iedereen heeft een droombestemming. Een avontuur waar jij naar hunkert en een gevoel wat maar blijft knagen. Nike had hier een leuke slogan voor bedacht: Just do it!

man man reizen