Tips om lekker wakker te worden in de ochtend

Ook wanneer je eigenlijk helemaal geen ochtendmens bent, moet je er waarschijnlijk regelmatig of zelfs vaak aan geloven dat je op tijd je bed uit moet. Geloof het of niet, of je meer een ochtend of een avondmens bent hangt ook af van biologische factoren. Toch kun je jezelf aanleren om makkelijker uit bed te komen, wakker te worden en fris de dag te beginnen.

1. Stop met snoozen

Hoeveel je ook van die snoozeknop houdt, je moet leren om er minder – of het liefst zelfs geen – gebruik van te maken. Die vijf of tien minuutjes extra slaap hebben namelijk geen effect en verstoren je REM-cyclus, waardoor je hartslag en bloeddruk kunnen stijgen.

2. Drink een glas water

Meestal heb je zelf niet door dat bepaalde klachten door uitdroging komen. Een tekort aan vocht kan voor loomheid en een duf gevoel zorgen. Een glas water in de ochtend kan je daarom een opkikker geven.

3. Neem een koude douche

Een koude douche in de ochtend kan helpen om alerter te zijn. De koude temperatuur geeft je lichaam een schok waardoor je gelijk wakker bent. Ook verbetert het je bloedsomloop.

4. Kom in beweging

Je dag beginnen met een work-out is een ideale manier om wakker te worden, ook al klinkt het misschien niet heel leuk. Sporten in de ochtend maakt je alerter en geeft je energie om de dag door te komen.

kom in beweging

5. Drink een kop koffie

Te veel cafeïne is nooit goed, maar je dag beginnen met een goede kop koffie heeft zo zijn voordelen. Cafeïne is namelijk een stimulant, wat ervoor zorgt dat je brein en je energie een boost krijgen.

6. Ontbijt

Door een goed gebalanceerd ontbijt te eten met genoeg koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten begin je de dag met genoeg energie. En laten we eerlijk zijn, met een volle maag is alles vaak al een stuk beter

7. Geniet van het ochtendlicht

Houd die gordijnen niet zo krampachtig dicht, maar doe ze ’s ochtends gelijk op. Het zonlicht helpt je namelijk om wakker te worden. Nog beter is om je gordijnen een beetje op een kier te laten staan zodat je op een natuurlijke manier door het zonlicht wakker wordt gemaakt.

8. Kies het juiste nummer

Heb je een muzieknummer als wekker? Het beste nummer om mee wakker te worden heeft een geleidelijke opbouw, een positieve tekst en een goede beat. Het ideale ritme is 110 tot 120 beats per minuut.

9. Rekken en strekken

Net als sport kan ook het strekken van je spieren helpen om je lichaam wakker te maken en je bloedsomloop te verbeteren. En dan hoef je niet gelijk jezelf in allerlei yogaposes te gaan draaien, maar ook gewoon je gewrichten en spieren een beetje opwarmen door te bewegen helpt al.

ochtend energie rekken en strekken

10. Probeer aromatherapie

Aromatherapie met essentiële oliën kan voor een boost in energie zorgen. Vooral pepermuntolie en citrus oliën zijn effectief.

11. Zorg voor een routine

Een goede ochtendroutine is een manier om op langere termijn makkelijker uit bed te komen en je dag goed te beginnen. Door elke dag dezelfde routine te doen, gaat het op gegeven gewoon op de automatische piloot.

12. Ga voor een ochtendwandeling

Beweging, ochtendlicht en een beetje frisse lucht. Als je de tijd hebt voor een ochtendwandeling is het een goede manier om jezelf een beetje op gang te helpen. Het kan zelfs effectiever zijn dan een kop koffie.

13. Maak je bed op

Laat je je bed altijd zoals het is nadat je opstaat? Probeer eens elke ochtend je bed op te maken. Zo sluit je de nacht definitief af en heb je ook het gevoel dat je al een taak voltooid hebt. En het ziet er ook nog eens mooi uit.

14. Zorg voor een goede avondroutine

Net als een goede ochtendroutine, kan ook een routine voor het slapen gaan ervoor zorgen dat je de volgende ochtend minder moeite hebt met wakker worden.