Steve Jobs (Apple)

Steve Jobs en Apple, beiden worden voornamelijk geassocieerd met succes. Dit is echter niet altijd zo geweest. In het begin had Apple direct succes met Steve Jobs aan het roer. Toen werd Jobs echter weggestuurd bij het bedrijf, waardor hij aan het lijstje van failures kon worden toegevoegd. Na zijn vertrek ging het met Apple ook bergafwaarts. Ze gingen van marktleider op het gebied van computers naar een bedrijf dat amper het hoofd boven water kon houden. Toen ze bijna failliet waren, in 1997, kwam Steve Jobs terug en werd de weg omhoog ingezet. Toen Jobs in 2011 overleed had hij van Apple niet alleen een waanzinnig succesvol bedrijf gemaakt, hij had de hele technische industrie veranderd. Zelf zei Steve Jobs dat zijn ontslag het beste is wat hem, én Apple, kon overkomen.

Mislukking succes MAN MAN

Colonel Sanders

Harland David Sanders, ook wel bekend als Colonel Sanders. Deze naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Hij is de oprichter van Kentucky Fried Chicken en vandaag de dag nog steeds het boegbeeld van KFC. Hoewel de onderneming een succes is geworden, was Colonel Sanders hiervoor niet altijd even succesvol. Toen hij KFC startte, in 1992, was hij al 62 jaar oud. Succes is dus niet voorbehouden aan jongere mensen. Eerder in zijn leven was Colonel Sanders onder meer advocaat en verkoper, met wisselend succes. Toen hij veertig was werkte Colonel Sanders bij een tankstation langs de weg. Hij bereidde hier kip maaltijden voor de klanten. De gerechten werden steeds populairder en hij begon zijn eigen restaurant tegenover het tankstation. Hij ontwikkelde zijn kip op een speciale manier; door het onder hoge luchtdruk te bereiden was de kip sneller klaar. In het logo van KFC is de man hemzelf nog altijd te zien.

Walt Disney

Disney is verantwoordelijk voor een aantal iconische figuren, films en nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan Donald Duck en Mickey Mouse. Maar in het begin van het bestaan was het bedrijf helemaal niet zo succesvol. Het werd in een krant zelfs eens omschreven als ‘niet creatief genoeg’. Op dit moment zat het bedrijf nog in Kansas City, waar de animatie studio failliet ging.Walt Disney besloot naar Hollywood te verhuizen en het daar nog eens te proberen. De rest is geschiedenis. Zo heeft Walt Disney 22 oscars gewonnen. Hij zelf zei over zijn mislukkingen: ”de mislukkingen hebben me sterk gemaakt en hebben er uiteindelijk toe geleid dat ik succesvol kon worden.”

Mislukking succes MAN MAN

Rovio

Rovio is het bedrijf achter het wereldberoemde spelletje Angry Birds. Drie jaar na de release had dit spel maar liefst een miljard downloads te pakken, dus je mag gerust van een succes spreken. Het spel is uiteindelijk uitgebreid naar merchandise, televisie shows en uiteindelijk zelfs een film. Er zijn ook nog plannen voor een sequel. Nu zou je misschien denken, dat Rovio is een success story. Dit is zeker niet altijd het geval geweest. Vanaf de oprichting in 2003 tot de release van Angry Birds in 2009, had het bedrijf al 51 andere games en spelletjes ontwikkeld. Geen van deze 51 werd een succes. Toch gaf Rovio niet op en werd het uiteindelijk een succes. Nu heeft het meer dan 400 medewerkers en jaarlijks honderden miljoenen omzet.

Dit laat maar weer eens zien dat je moet leren van je fouten en niet moet opgeven, dit is echter natuurlijk niet genoeg om succesvol te worden.