Hoe werkt een scheiding?

Scheiden is het meest pijnlijke dat kan gebeuren als je in een huwelijk zit. Meestal zijn verdriet, woede en angst factoren die bepalen dat het vaak niet goed loopt en er misschien zelfs voor kan zorgen dat het huwelijk onmogelijk wordt. Hoe pijnlijk het ook is, soms is het dan beter om uit elkaar te gaan.

Voordat je een scheiding aan gaat vragen, wil je natuurlijk weten wat het beste moment is om uit elkaar te gaan. Je wilt natuurlijk niet alleen je eigen leven, maar vooral ook die van je naasten niet te veel belemmeren met de scheiding. Laten we vooropstellen: er is eigenlijk nooit een goed moment om te scheiden, want het zal altijd veel verdriet en pijn met zich teweeg brengen.

eat pray love

Wat is de beste leeftijd om te scheiden?

Wanneer je nog heel erg twijfelt of je wilt scheiden, wordt door veel relatiecoaches geadviseerd om zo lang mogelijk bij elkaar te blijven. Het kan namelijk zijn dat het een dipje is in je gevoelens voor de ander, of dat je elkaar te veel op de lip zit. Neem in de periode waarin je twijfelt écht even de tijd om goed na te denken. Zo kan je zelf bepalen of het iets tijdelijks is, of dat het uiteindelijk, hoe pijnlijk het ook is, niet meer werkt. In sommige situaties is het moeilijker om te scheiden dan in andere situaties. Er is eigenlijk niet een goede leeftijd om te scheiden, het gaat meer om in welke fase jij (en je naasten in je leven) zit.

Stel dat jullie op je 25ste kinderen hebben gekregen en je gaat op je 35ste twijfelen over je huwelijk, dan is het beter om op een latere leeftijd te scheiden. Het is dan namelijk veel fijner voor de kinderen, omdat die dan een leeftijd hebben bereikt waarin ze uit huis gaan en waardoor ze tijdens hun jeugd geen zware last voelen, aangezien een scheiding voor een kind toch altijd als een trauma aan kan voelen op latere leeftijd. Zeker iets om rekening mee te houden.

goede relatie hebben

Geduld is een schone zaak

Vaak is geduld ook één van de factoren van een goede echtscheiding. Wanneer je veel geduld hebt, kan je ten eerste goed nadenken over waar je mee bezig bent, maar het zal ook veel vrediger verlopen. Je wilt namelijk niet dat je met ruzie uit elkaar gaat, al helemaal niet wanneer je nog wel veel van je partner houdt maar het simpelweg echt niet meer werkt. Dus ga nooit over één nacht ijs, maar bekijk de situatie altijd vanuit verschillende perspectieven. Lukt dat niet goed? Dan is het handig om professionele hulp in te schakelen. Dan kan je samen kijken wat je er nog aan kan doen om de relatie te laten werken.