Hoe kwam Jean-Denis Délétraz in de Formule 1?

Jean-Denis Délétraz was de traagste coureur uit de Formule 1-geschiedenis en verdiende eigenlijk ook geen stoeltje in de F1. Met een rijke vader en een heel team aan sponsors probeerde hij jaren lang een stoeltje te krijgen. Tijdens het seizoen van 1994 was het hem dan eindelijk gelukt. Hij mocht in dat seizoen gaan racen in een auto van Larrousse. Wij kunnen ons voorstellen, dat dit team al vrij snel spijt had van hun beslissing.

Larrousse hoorde destijds al niet bij de snelste teams, maar met Délétraz in de gelederen ging het er alleen maar op achteruit. Tijdens de kwalificatie eindigde Jean-Denis Délétraz op de 25e plaats, dit was nog redelijk, aangezien het niet de laatste plaats was, maar daar werd tijdens de echte race wel verandering in gebracht.

formule 1

De langzaamste Formule 1-coureur ooit

Al snel werd duidelijk dat Jean-Denis Délétraz gewoon het niveau niet aankon. In de Formule 1 telt iedere seconde, maar Jean-Denis Délétraz liep na 10 rondes al een hele ronde achter op Michael Shumacher en Damon Hill. Hij was per ronde 10 seconden trager. Tot overmaat van ramp viel hij in de 57e ronde ook nog uit. Hij was op dat moment al 10 keer ingehaald door de nummer 1 van de race.

Een tweede kans bij Pacific Racing

Hoewel Jean-Denis Délétraz zijn debuut binnen de Formule 1 helemaal was uitgelopen op een deceptie, kreeg hij toch nog een tweede kans. Pacific Racing zat in geldnood en kon het sponsorgeld wat Jean-Denis Délétraz droeg wel gebruiken. Maar ook nu bleek dat Jean-Denis Délétraz gewoon niet geschikt was voor de Formule 1.

Hij liet tijdens een training de motor afslaan in een hairpin, dit was niet tijdens een proefstart of pitstop oefening, maar gewoon tijdens het nemen van een bocht. Hij kwalificeerde zich 12 seconden later dan nummer 1, David Coulthard, die een tijd van 1.20.537 wist neer te zetten.

Traagste Formule 1-coureur

Je zou denken dat het niet kon, maar eigenlijk ging de tweede race nog slechter dan de eerste. Hij zat na drie rondjes al op een achterstand van veertig seconden en na zeven rondes moest hij zelfs wijken voor Coulthard die hem inhaalde. Na veertien rondes maakte hij een eind aan zijn lijdensweg. Met kramp in zijn arm, klom hij uit de auto. Toch was ook dit niet de laatste race van Jean-Denis Délétraz.

De laatste race van Jean-Denis Délétraz

Drie maal is scheepsrecht zou je denken, maar nee ook nu ging de race niet fantastisch. Hij kwalificeerde zich negen seconden van de rijder die op polepositie lag en hij finishte zeven rondes vanaf de winnaar. Helaas voor hem was hij hiermee nog altijd de laatste, maar er was in ieder geval een stijgende lijn. Toch heeft Pacific hem uit het team getrapt, hij liep namelijk achter met zijn betalingen aan het team. Hiermee was de Formule 1-carrière van Jean-Denis Délétraz definitief voorbij.

Gelukkig zie je aan het rijgedrag van de meeste Formule 1-coureurs dat ze wel degelijk in de koningsklasse thuishoren, neem bijvoorbeeld deze coureurs die snelheidsrecords verbraken.